Jak vybrat Gin?
Vybrat správný gin je skutečně umění. My vám však můžeme pomoci. Podívejte se s námi na stručnou historii vzniku tohoto tajemného nápoje!
Gin je alkoholický nápoj a jeho základními složkami jsou jalovcové bobule a obilí.



Její cesta začala v Nizozemsku v roce 1650, kdy ji objevil vynálezce Franz de le Boë, známý pod jménem Franciscus Sylvius. Sylvius, profesor medicíny na univerzitě v Leidenu, původně hledal levné diuretikum k léčbě ledvinových problémů.
Sylvius se rozhodl experimentovat a zkombinoval dvě diuretické složky - olej z jalovcových bobulí a obilný destilát. Z této kombinace vznikla směs, kterou nazval "genever" (z francouzského "genévrier" - jalovec). Tento nápoj, který angličtí vojáci nazývali "nizozemská guráž", se stal populárním i v Anglii a brzy byl považován za národní nápoj.

Výroba ginu začíná procesem kvašení, při němž přítomné kvasinky přeměňují cukernaté složky výchozí suroviny (v případě ginu například ječného sladu) na alkohol. Toho je však ve výsledné směsi málo, a proto se tekutina musí opakovaně destilovat - spolu s bylinami a kořením, které ginu dodávají jeho typické vlastnosti. Nejčastěji se používají tyto byliny a koření: jalovec, koriandr, levandule, andělika, máta, lékořice...

Z historického hlediska je zajímavé, že v 18. století Britové konzumovali tolik ginu, že byl považován za hlavní příčinu zločinnosti a úpadku společnosti. Slavný anglický malíř a rytec William Hogarth tuto společenskou situaci odsoudil ve svém díle Gin Lane. Tento čin také přispěl k přijetí zákona o ginu v roce 1751, jehož cílem bylo omezit konzumaci alkoholu v zemi.

Gin je základem mnoha míchaných nápojů, ale legendu z něj udělala až kombinace s tonikem. A to natolik, že slavný gin tonic má dokonce svůj vlastní mezinárodní den - 19. říjen. A jak už to u mnoha velkých objevů bývá, historii psala náhoda.
Když mezi britskými kolonizátory v Indii vypukla epidemie malárie, lékaři doporučili chininový tonik jako prevenci proti zákeřné nemoci. Problémem byla hořkost, ale vynalézaví vojáci rychle našli řešení - zředili ho vodou, cukrem, limetkou a ginem, mezi Brity nesmírně oblíbeným nápojem. Zbytek je historie, a protože od té doby uplynuly stovky let, gin tonic se mezitím z poměrně neinvenčního receptu stal jedním z nejvariabilnějších nápojů vůbec.

- London Dry: tento typ, známý také jako "dry", je nejzákladnějším a nejrozšířenějším typem ginu. Vyrábí se z obilného lihu, který musí být ekologického původu. Po destilaci se ředí vodou na požadovanou sílu. Ačkoli název pochází z Londýna, není pravidlem, že se musí vyrábět v tomto městě.
- Genever neboli Navy, stařený gin: původní holandský gin, který vynalezl Dr. Sylvius, se vyrábí podobně jako whisky a zraje v dubových sudech. Tento typ ginu není vhodný k míchání do koktejlů a doporučuje se pít čistý nebo s ledem.
- Botanický gin: gin s aromatičtější vůní a chutí, při jehož výrobě se používá více koření a bylinek.
- Ochucený gin: Gin ochucený různým exotickým nebo bobulovým ovocem - malinami, jahodami, ananasem, mangem...
- Old Tom Gin: starý způsob výroby ginu z doby, kdy destilační proces ještě nebyl dokonalý a výsledkem byl drsný alkohol, do kterého se přidával cukr, aby se chuť zjemnila a byl lépe pitelný.