Jak vybrat Koňak?
Vybrat správný koňak je skutečně umění. Ale my vám s tím můžeme pomoci. Podívejte se s námi na stručnou historii vzniku tohoto exkluzivního nápoje!
Koňak(francouzsky Cognac) je destilovaný alkoholický nápoj vyráběný v oblasti Cognac ve Francii, ve velké části departementu Charente a Charente-Maritime, při dodržování předpisů a norem výroby od doby povolení používat název - Cognac.
Koňak byl oficiálně uveden na trh v roce 1938 v oblasti Cognac ve Francii, destiluje se z hroznů a poté různě dlouho zraje v sudech.
Označení Cognac bylo stanoveno dekretem z 1. května 1909, včetně charakteristik půdy, které stanovil geolog Henri Coquand v roce 1860. Od roku 1938 je při výrobě vína pro Cognac povoleno míchat hrozny z těchto oblastí, přičemž pořadí v seznamu se řídí úrovní kvality odrůd:
- Grande Champagne, 1. oblast pro výrobu koňaku, z níž jsou destiláty nejkvalitnější.
- Petite Champagne, oblast s vysokou kvalitou
- Borderies, oblast, kde je zrání destilátu rychlejší než v Petite Champagne.
- Fins Bois, největší výrobní oblast
- Bons Bois, která se vyznačuje charakteristickým buketem půdy této oblasti
- Bois Ordinaires, rychlé zrání destilátu a oceánská spodní voda
Zeměpisné vymezení těchto různých oblastí umožňuje posoudit terroir z hlediska půdních vlastností a klimatu.
Dvojitá destilace umožňuje výrobu kvalitního alkoholu. Destilace se provádí dvakrát (dvojí zahřívání) v měděném destilačním přístroji zvaném Charente Alambic, jehož maximální obsah vína je stanoven předpisem.
Při první destilaci - zahřívání - vzniká produkt s 30 % alkoholu. Poté následuje druhá destilace tohoto produktu. Odborný destilatér na základě měření stupně alkoholu, smyslového vnímání a svých znalostí odděluje jednotlivé fáze destilace: hlavy - první kondenzát, ocasy - poslední kondenzát a střed destilace.
Tekutý produkt, střed nebo srdce destilace, má vysoký obsah alkoholu (68 až 72 %) a není jedlý. Destilát se stáčí do nových dubových sudů, v nichž musí zrát nejméně dva roky. Přibližně po třech čtvrtinách roku se však přelije do starších sudů, v nichž zrály jiné ročníky. Čím déle zraje koňak v nových sudech, tím déle musí zrát ve starších sudech. Před uvedením na trh se koňak ředí destilovanou nebo demineralizovanou vodou na 40 % produktu.
Koňaky se označují písmeny nebo názvy podle stáří směsi a podle nejmladšího destilátu ve směsi. V roce 1865 vypracoval Maurice Hennessy oficiální stupnici, která se používá dodnes:
- V.S. - Very Spéciale
- V.S.O.P. - Very Superior Old Pale
- X.O. - Extra Old
- Exkluzivní koňaky, ročník
Směs koňaků, z nichž nejmladší je nejméně dvouletý.
Směs koňaků, z nichž nejmladší je nejméně 4 roky starý.
Směs koňaků, z nichž nejmladší je nejméně 10 let starý.
Výrobci však používají výrazně starší druhy koňaku, než je požadované minimum, a proto koňaky odlišují dalšími názvy:
Napoleon - řadí se mezi koňaky VSOP a XO
Extra - řadí se nad koňaky XO
Hors d'Age - označuje vysoce kvalitní koňaky staré až 100 let
Vintage - ročníkové koňaky, jedná se o směs z jednoho roku