Black Tot. Karibský rum, který si zapamatujete
Tento příběh začíná 31. července 1970. Den, kdy přestalo královské námořnictvo vydávat námořníkům jejich denní příděl rumu. Od té doby ho žádný námořník nenazve jinak než "Black tot day".
31.7.1970 skončila více než stoletá tradice
Od 17. století byl pro anglických námořníků běžný denní příděl "tekutin" galon piva (asi čtyři litry). Avšak kvůli potížím při skladování velkého množství tekutiny na palubě, se v roce 1655 přistoupilo ke změně a začali namísto piva vydávat půl litru rumu denně, což posádku velmi potěšilo. Po čase se však množily problémy s opilstvím a bylo vydáno nařízení, aby se rum začal míchat s vodou v poměru 4: 1. Doporučovalo se příděl rozdělit na dvě dávky denně, ale toto se v praxi často nebylo dodržováno a opilí námořníci byli stále větším problémem.
Proto v roce 1969 se tímto začal zabývat britský parlament a tyto jednání byly označovány jako "Velká rumová debata". Výsledkem byl úplný zákaz pití rumu na lodích královského námořnictva.
Námořníci toto nařízení přijali jen s velkou nevolí a na protest nosili černé pásky na rukou. Vystrojili pohřební průvod s černými barely, do kterých nalili svůj poslední příděl rumu a spolu s sklenicemi jejich obětovali moři.
Na počátku byl objev v anglickém přístavu
Na památku této smutné události vznikl jedinečný rum Black Tot, jehož příběh se začal před 11 lety.
V docích britského námořnictva se objevil sklad plný kamenných karaf, které obsahovaly zbylé zásoby rumu královského námořnictva z Jamajky, Guyany a Barbadosu. Tyto rumy odpočívali více než čtyřicet let bez povšimnutí a získali tak na chuti i intenzitě.
Z těchto vyzrálých nálezů se v roce 2011 namíchal první rum, který nesl název Black Tot The Last Consignment. Doslova historie v láhvi!
Nová éra rumu Black Tot
Po letech testování a vylaďování chutná přichází na trh nový rum, pojmenovaný jednoduše Black Tot. Je to tradiční karibský rum, který odhaluje přírodní ovocné chutě Barbadosu, plnost chutí z Guyany a je protkán živostí Jamajky.
Vůně
Tropického ananasu, manga, melounu a karibských sladkostí.
Chuť
Textura intenzivního espressa, která postupně přechází do zázvorového koláči, na pozadí jsou cítit hřebíček, šťavnatý meloun a kardamon.
Závěr
Dlouhý, zaoblený tropickým ovocem, chilli marmeládou, čajem masala a vanilkou.
Nejlepší koktejly z rumu Black Tot
The Devil 's Cup
- 50ml Black Tot Rum
- 15ml Velvet Falernum (coconut-Infused)
- 50ml Tonic water
- 60ml Cold-brew coffee
- Ozdoba kousky kokosu
Nalijte ingredience jeden po druhém do vysoké sklenice, přidejte led a ozdobte kokosovými kousky.
Right hand
- 40ml Black Tot Rum
- 20ml sladký Vermuth
- 20ml Campari
- na ozdobu kousky pomeranče
Míchejte ve sklenici s ledem (stirring) a sceďte do nachystaného vychlazené sklenice s ledem. Ozdobte pomerančovou kůrou.
Unhindered Cocktail
- 40 ml Black Tot rum
- 20 ml Cynar
- 20 ml Sherry Oloroso
- 3 "dashes" Agnostura bitter
Míchejte s ledem a sceďte do vychlazené sklenice. Ozdobte pomerančovou kůrou.