Brandy je destilovaný alkoholický nápoj vyráběný destilací vína nebo zkvašeného ovocného moštu. Slovo „brandy“ pochází z nizozemského výrazu „brandewijn“, což znamená „ pálené víno“. Brandy se obvykle vyrábí z hroznového vína, ale může se vyrábět i…
Brandy je destilovaný alkoholický nápoj vyráběný destilací vína nebo zkvašeného ovocného moštu. Slovo „brandy“ pochází z nizozemského výrazu „brandewijn“, což znamená „ pálené víno“. Brandy se obvykle vyrábí z hroznového vína, ale může se vyrábět i z různých druhů ovoce, jako jsou jablka, švestky, třešně nebo meruňky. Po destilaci často zraje v dubových sudech, kde získává jemnou chuť, barvu a komplexnost.
První písemné zmínky o destilaci vína pocházejí z 12. století z oblasti Středomoří. Námořníci začali víno destilovat, aby ho lépe uchovali během dlouhých plaveb. Výsledný destilát se později mohl ředit vodou a podávat jako víno. Postupně však lidé zjistili, že destilované víno, zejména pokud zrálo v dřevěných sudech, získává bohatší a přitažlivější chuť.
V 16. až 17. století se výroba brandy rozšířila po celé Evropě, zejména ve Francii, Španělsku, Itálii a Nizozemsku. K popularizaci brandy významně přispěli holandští obchodníci, kteří se zabývali obchodem a technologií destilace.
Dnes je brandy díky své bohaté historii a rozmanitosti chutí synonymem luxusu a tradice.
Brandy je destilovaný alkoholický nápoj vyráběný destilací vína nebo zkvašeného ovocného moštu. Slovo „brandy“ pochází z nizozemského výrazu „brandewijn“, což znamená „ pálené víno“. Brandy se obvykle vyrábí z hroznového vína, ale může se vyrábět i…
Brandy je destilovaný alkoholický nápoj vyráběný destilací vína nebo zkvašeného ovocného moštu. Slovo „brandy“ pochází z nizozemského výrazu „brandewijn“, což znamená „ pálené víno“. Brandy se obvykle vyrábí z hroznového vína, ale může se vyrábět i z různých druhů ovoce, jako jsou jablka, švestky, třešně nebo meruňky. Po destilaci často zraje v dubových sudech, kde získává jemnou chuť, barvu a komplexnost.
První písemné zmínky o destilaci vína pocházejí z 12. století z oblasti Středomoří. Námořníci začali víno destilovat, aby ho lépe uchovali během dlouhých plaveb. Výsledný destilát se později mohl ředit vodou a podávat jako víno. Postupně však lidé zjistili, že destilované víno, zejména pokud zrálo v dřevěných sudech, získává bohatší a přitažlivější chuť.
V 16. až 17. století se výroba brandy rozšířila po celé Evropě, zejména ve Francii, Španělsku, Itálii a Nizozemsku. K popularizaci brandy významně přispěli holandští obchodníci, kteří se zabývali obchodem a technologií destilace.
Dnes je brandy díky své bohaté historii a rozmanitosti chutí synonymem luxusu a tradice.