Jak vybrat Vodku?
Vybrat správnou vodku je skutečně umění. Ale my vám s tím můžeme pomoci. Podívejte se s námi na stručnou historii vzniku tohoto průzračného nápoje!
Vodka je nejznámější čirý alkoholický nápoj, který se vyrábí z obilí nebo brambor.
Původ vodky zůstává nejasný, o jejím přesném původu se dohaduje několik zemí. Polsko, Finsko, Švédsko a samozřejmě Rusko se hlásí k původu tohoto nápoje. Pravděpodobně nejblíže pravdě jsou Rusové, protože první písemné zmínky o vodce pocházejí z Ruska 14. století. V carském Rusku byla vodka nejen důležitým prvkem společenského života, ale hrála také důležitou roli v politice. Vodka prostě patřila na večírky u carského dvora. Zajímavé je, že až do 18. století obsahovala vodka přibližně 20 % alkoholu, na rozdíl od dnešních 40 %.
Výraz "vodka" lze alespoň částečně vysvětlit jeho původem ve slovanských jazycích, kde znamená "voda". Tradičně se k výrobě vodky používá obilí a brambory, ale vyrábí se také z cukrové řepy nebo ovoce. Různé země mají své preferované suroviny - ve Finsku je to ječmen, ve Švédsku žito a v Polsku brambory. Výrobní proces začíná rozbitím základní suroviny na malé kousky, které se nechají zkvasit.
Vzniklá tekutina se pak několikrát destiluje, aby se získal čistý alkohol. K čištění vodky se často používá aktivní uhlí, přes které se vodka fermentuje. Po tomto procesu máme čistou vodku, která je však příliš silná, a proto se dále ředí vodou.
Název wódka se v Polsku poprvé objevil v roce 1405, ale v té době ještě neoznačoval alkoholický nápoj. Jednalo se o léčivý a kosmetický přípravek. Poláci vodku nazývali gorzałka. Teprve v roce 1982 uznal Soudní dvůr v Haagu Sovětský svaz jako prvního výrobce alkoholického nápoje s názvem vodka. Rusové jsou hrdí na své kulturní dědictví a o původu svého oblíbeného alkoholu mají několik příběhů.
Vodka je čirá, bez výrazné chuti a vůně, takže je nedílnou součástí míchaných nápojů. Mezi barmany je velmi oblíbená a hodí se k nápojům, jako je Cosmopolitan, Moscow Mule, Vodka Martini nebo Bloody Mary.
Vodka je jedním z nejoblíbenějších destilátů na světě. V roce 2012 se jí vypilo přibližně 4,44 miliardy litrů, což z ní činí nejprodávanější lihovinu. Podobně tomu bylo i v letech 2019 a 2020, kdy mezi nejprodávanější patřila vodka Smirnoff Red. Tradičně se vyrábí z obilovin, jako je čirok, kukuřice, rýže, žito nebo pšenice, ale moderní receptury mohou obsahovat i brambory nebo hrozny. Deklarace o vodce uvádí, že vodku lze v zemích Evropské unie označit za lihovinu s minimálním obsahem alkoholu 37,5 %. Většina zemí také vyžaduje minimálně trojí destilaci vodky.
Vodka se dělí do tří základních kategorií:
- Čistá vodka
- Ochucená vodka
- Obilná vodka