Peleton de la Muerte Mezcal
Pelotón de la Muerte Mezcal vyrábí v mexickém městě Oaxaca maestro mezcaler Cutberto Santiago. On a jeho rodina vaří agáve Espadin v kamenných pecích tradičními metodami. Tento mezcal má tóny kivi, citronové kůry, sušeného koření, agáve a jemného kouře.
Mezcal je lihovina vyráběná pražením rostlin agáve od dvou dnů do dvou týdnů, což jí dodává výraznou kouřovou chuť. Agáve se pečlivě a pomalu praží, aby se nespálilo. Mezcal se vaří 5 dní v jámě vyložené lávou, poté se drtí kamenným mlýnkem (tahona), 4 dny kvasí na čerstvém vzduchu a dvakrát se destiluje v měděných kotlíkových destilačních přístrojích. Lahve byly plněny na 41 % alkoholu a objem lahví je 0,7 l.
Příběh, který se skrývá za etiketou a názvem tohoto mezcalu, je zajímavý: Miguel Hidalgo y Costilla byl katolický kněz a vůdce mexické války za nezávislost. Otce národa postihla v roce 1811 strašlivá smrt, když byl popraven a sťat a jeho hlava byla vystavena na výstavě. Oddíl smrti (Peloton de la Muerte) se snažil pomstít za jeho smrt a vyvěsil "Doliente Hidalgo", vlajku, která představovala armádu. Stejný prapor zdobí lahve Mezcalu Peloton de la Muerte, který byl inspirován mexickým hrdinou.
Barva: čirá
Vůně: kouř, agáve, sušené ovoce
Chuť: agáve, dřevo, koření, kivi