Představujeme: Château du Tariquet - Armagnac, který dokazuje, že všechno má svůj čas
Château du Tariquet (známý také jako Domain du Tariquet) je značka armaňaku vlastněná rodinou Grassa. V dnešním článku vám představíme příběh, který téměř 100 let tento výborný Armagnac formoval.
Nejdříve však trochu teorie:
Co je armaňak?
■ Je to vinný destilát pálený jen jednou, a to postupnou destilací, která zachovává množství vonných a chuťových látek.
■ Obsah alkoholu nesmí překročit 63%.
■ Jako "armagnac" se mohou označovat pouze destiláty z vinic v okolí města La Bastide d'Armagnac.
■ Na jeho výrobu se smí používat jen deset vybraných bílých odrůd hroznů kyselého charakteru.
■ Bas-Armagnac, kterým se označuje i Tariquet, vzniká z hroznů pěstovaného na písčito-jílovitých půdách a má výrazné tóny ovoce.
Před vinaři krotitelé medvědů a váleční veteráni
Dokud si Château du Tariquet získal zaslouženou slávu, jeho majitelů setkával nelehký osud a úspěch přišel až s jejich třetí generací. Koncem 19. století Francii sužoval hlad, proto se krotitel medvědů a dědeček jednoho ze současných majitelů, pan Artuad, rozhodl zkusit štěstí v USA. Ve vyšším věku však zatoužil vrátit se zpět do Francie. Do oka mu padla vinice Château du Tariquet z roku 1683. Jeho finanční prostředky mu neumožňovaly koupit ji, proto se vrátil zpět do New Yorku a vinici koupil se svým synem Jean-Pierrem. Když v roce 1912 vinici okolo hradu Château du Tariquet kupovali, byla zničena fyloxérou révovou (veškou, která požírá kořeny révy - v 19. století zcela zlikvidovala 6 milionů hektarů francouzských vinic). Rodině tak zůstalo jen 7 hektarů vinice v nepříliš dobrém stavu. Pan Artuad však přesto začal s výrobou prvního brandy a farmařením. Mladý Jean-Pierre Artuad se vrátil za manželkou Pauline a ke své práci barmana do New Yorku. Doba však málokomu přála. Jen dva roky po koupi vinice se i Jean-Pierre musel vrátit do Francie. Ne však za svým otcem, ale aby narukoval do 1. světové války. V boji utrpěl zranění bajonetem s velkou ztrátou krve, které mu způsobilo ztrátu paměti na několik let. Do New Yorku se tak k nepoznání změněn vrátil za Pauline až po dlouhých letech strávených v nemocnici. Válka ho tak významně poznamenala, že se rozhodli zanechat moderního života v New Yorku a vrátit k nabyté vinici do Francie, kde se jim narodila dcera Heléne. Proběhlo období 2.světové války a rodinné vinici už začínalo svítat na lepší časy. Heléne si vzala člena francouzského odboje Pierra Grasse. Spolu vinici začali kultivovat, dokupovali půdu a umínili si vdechnout jí opět život. Započali tak zcela novou éru této rodinné vinice, ve kterém měla každá generace svou roli. V kultivaci vinohradu se našly i jejich děti Yves a Maïté a rodina tak začala produkovat Armagnac - nebo přesněji ještě oceňovanejší bas-armagnac. Vinohrad se stal absolutně soběstačným, jakož i jedním z největších ve Francii. A tak v roce 1972 spatřila světlo světa značka bas-armaňaku Château du Tariquet.
Tajomství výroby
Za úspěchem vinohradu však nestála jen odhodlanost, ale nejvíce ho ovlivnil jeho původ. Vinohrad Château du Tariquet leží na historickém území bývalého Gaskonska. Jde o jihozápadní region Francie známý pískovitou, kyselou a navzdory vysokému obsahu železa, na živiny chudší půdou. Je tam však i vysoká koncentrace jílovitého bahna, které ve výsledku velmi pomáhá bohaté produkci armaňaku a výrazné ovocné chuti.
Hrozny dopestované výhradně ve vlastním vinohradu
Hrozny k výrobě armaňaku Château du Tariquet pochází přímo z vinohradu, kde je vyčleněno 100 hektarů vinic jen pro pěstování révy na Armagnac. Pěstují se na nich odrůdy Uni Blanc, Baco, Folle Blanche a Plante de Graisse. Château du Tariquet se však specializuje zejména na náročnější odrůdu Folle Blanche, která vyžaduje hodně péče. Z tohoto vinařského pokladu se vyrábějí například 100% armaňaky Tariquet Pure Folle Blanche 8 letý, Tariquet Pure Folle Blanche 12 letý a Tariquet Pure Folle Blanche 15 letý.
Raritou značky je i výroba armaňaku z odrůdy hroznů Plant de Graisse. Žádný jiný výrobce tuto odrůdu nepěstuje. V Château du Tariquet však našli způsob, jak efektně pracovat is touto olejovitou a nepříliš aromatickou odrůdou hroznů. Výsledek tohoto experimentu byl zaslouženě zapracován i do výroční edice Château du Tariquet L'Armagnac du Centenaire.
Citlivý proces výroby
Před lisováním se hrozny nechávájí ochladit na 15 ° C. Následně putují do tanků, ve kterých se ponechávají 2 - 3 dny, aby na dno klesly všechny usazeniny.
Pak přichází fermentace.
Ta obvykle trvá 15 dní s pomocí tří až čtyř kvasinkových kultur. Různé druhy kvasinek se různé snoubí s různými odrůdami hroznů a poté, co ze šťávy vznikne víno, se k němu nepřidávají již žádné další přísady.
Destilace probíhá až po prvních mrazech v listopadu a prosinci. Tariquet využívá tradiční alembické (vyhřívané hořícím dřevem) měděné kotle typu continues still určené pro Armagnac.
Armagnac zraje v dřevěných dubových sudech vyrobených ze dřeva pocházejícího z francouzských lesů. Sudy jsou jen jemně opálené na tzv. úroveň "blonde toasted." Značka Tarriquet se tím výrazně odlišuje od jiných výrobců, kteří to dělají přesně naopak a používají středně až silný stupeň opálení dřeva.
V těchto sudech zraje prvotní podoba armaňaku 6 - 18 měsíců, dokud se nepřemístí do starších sudů, které přibrzdí rozvoj taninů v chuťovém profilu. Ve třetím roce se opět přemístí do jiných sudů a promíchá, aby se blend zjednodutil a provzdušnil.
Čím déle Armagnac zraje, tím intenzivněji nabírá jantarové tóny. V závěrečném procesu se před lahvováním k armaňaku přidává i voda, která zredukuje obsah alkoholu z původní síly sudu na příjemnější a popitnejší úroveň.
K takto vyzrálému armaňaku se již nepřidávají žádné další přísady zlepšující chuť a barvu. Je bez přidaného karamelu, bez přidaného cukru. Rodina proces výroby považuje za jednoduchý přechod z vinic do lahví. Čím kratší a méně složitě probíhá, o to lépe. Pozornou a citlivou prací jsou chráněny tóny čerstvého ovoce, které vytvářejí až ženskou jemnost tohoto výborného armaňaku.
Environmentální závazky
Château du Tariquet je dnes moderním vinohradem se špičkovým produktem. Rodina Grasse vyznává poctivý přístup neprodávat zákazníkům produkt za vyšší cenu, než je jeho skutečná hodnota. A rovněž si váží prostředí, ve kterém pěstuje hrozny pro své produkty. Pěstování hroznů je pro každého vinaře dlouhodobým závazkem. Tariquet proto do své výroby přenesl nejlepší praktiky organické výroby zahrnující například částečně demineralizovanou vodu s nižším pH, nebo i maximálně zredukování siřičitanů a jejich nahrazení vitamínem C. Spolu s lahvemi ze 100% recyklovatelných materiálů si tak kupujete produkt, který je ohleduplný k životnímu prostředí. Kvalitní, lahodný a přesně takový, jaký do moderní doby patří.
Celou nabídku výjimečných armaňaku Château du Tariquet naleznete zde - aktuálně v akci se slevou 10%. Neváhejte a ponořte se do jejich tajemné a výjimečné chuti!