Rozdíl mezi Tequilou a Mezcalem
Všechna tequila je mezcal, ale ne každý mezcal je tequila. Laicky řečeno, mezcal je alkoholický nápoj z agáve. A tequila je druh mezcalu vyráběný z určitého druhu agáve. Tequila a mezcal se vyrábějí v různých částech Mexika.
Ačkoli se tequila a mezcal v mnohém liší, mají společný původ v srdci agáve. Z této pozoruhodné rostliny Mexičané získávají své dva národní destiláty, z nichž každý má své vlastní vlastnosti a nuance. Pojďme prozkoumat rozdíly a podobnosti těchto dvou skvělých nápojů, které zahrnují celou řadu stylů od tradičních tequil blanco a mezcalů až po modernější reposados a añejos.
Agáve je stálezelená trvalka, která vytváří krásné růžice hustých, špičatých, šedozelených listů. Každý list má výrazný, krémově bílý středový pruh. Dužnaté listy jsou na okrajích opatřeny zahnutými ostny.
Mezcal, tajemná esence mexických lihovin destilovaných z fermentované šťávy z agáve, kvete v mnoha podobách. Tequila, vznešený člen rodiny mezcalů, se zhmotňuje výhradně z modré agáve Weber na půdě státu Jalisco, kde se vyrábí většina tohoto nápoje. Některé oblasti však poskytují své území pro výrobu tequily i v jiných částech země.
Tyto dva nápoje se od sebe odvážně liší a představují zajímavý kontrast jedinečných a společných vlastností. Tequila vystupuje jako symbol čistoty a jemné elegance, zatímco mezcal se prezentuje hrdým rustikálním stylem, doprovázeným výrazným kouřovým nádechem. Oba tyto skvosty nabízejí pohled na pestrou paletu mexických kulturních reflexí a každý z nich má své vlastní tajemství a kouzlo.
Tequila je ikonou mexických lihovin, nápojem s bohatou historií a jedinečnými výrobními postupy.
Tequila se vyrábí z fermentované šťávy z agáve, konkrétně z modré agáve Weber.
Rostlina musí být stará nejméně 6 až 8 let, aby poskytla dostatek cukru pro kvašení.
Při sklizni agáve jsou nezbytné ruce zkušených jimadores - pěstitelů agáve.
Listy se odstraní a zůstane jen jádro, zvané "piña", které se praží, aby se vytvořila cukrová šťáva.
Piňa se peče v bramborové nebo kamenné peci, což dodává tequile charakteristickou kouřovou příchuť. Tímto krokem se uvolňují cukry a vytvářejí se charakteristické chutě. Cukrová šťáva se fermentuje, často v dřevěných sudech. Poté se destiluje, aby se odstranily nečistoty a vznikla tequila s požadovaným obsahem alkoholu. Některé tequily zrají v dřevěných sudech, což jim dodává komplexnost a jemnost.
Jimadores, jak se v Mexiku říká pěstitelům agáve, musí sklízet obrovské plody, které často váží několik desítek kilogramů. Dělají to ručně, pomocí jakéhosi kopí. Aby se dostali k vytouženým plodům, musí nejprve odříznout dvanáctileté agáve, pak je seříznout a zbavit listů.
Tequila Blanco - nezralá tequila, přímo po destilaci. Má čistou, svěží chuť a jasnou barvu.
Tequila Reposado - zraje v sudech 2 až 12 měsíců. Získává jemnost a lepší vyváženost chutí.
Tequila Añejo - zraje v sudech 1 až 3 roky. Vyznačuje se tmavšími odstíny a bohatou karamelovou chutí.
Tequila Extra Añejo - zrála více než 3 roky. Extrémně jemná, s výraznými dřevitými a kořeněnými tóny.
Mezcal se může vyrábět z různých druhů agáve, nejen z modré agáve Weber.
Agáve se sklízí ručně a proces je podobný jako u tequily.
Agáve se tradičně praží v podzemních jamách s hořkými kameny a dřevem, což mu dodává charakteristickou kouřovou chuť.
Agáve se pak drtí ručními mlýnky nebo kameny. Pro bohatší chuť se na fermentační nádobu často pokládá kukuřičné stéblo zvané "penca". Kvašení může probíhat v dřevěných sudech nebo v otevřených jámách. Mezcal se tradičně destiluje v měděných kotlíkových destilačních přístrojích.
Existuje mnoho variant mezcalu, které jsou ovlivněny druhem použité agáve, oblastí výroby a tradičními postupy.
Mezcal Joven (mladý) - nezralý mezcal bez zrání v dřevěných sudech. Zachovává si svěží a plnou chuť agáve.
Mezcal Reposado - zrání v sudech po dobu 2 až 12 měsíců. Získává hladší texturu a jemnější tóny.
Mezcal Añejo - zraje v sudech 1 až 3 roky. Vyznačuje se tmavší barvou a komplexnější chutí.
Mezcal Extra Añejo - zraje déle než 3 roky. Vyznačuje se výraznou, hlubokou chutí a bohatou strukturou.