/
Rozdíl mezi Tequilou a Mezcalem

Rozdíl mezi Tequilou a Mezcalem

Rozdíl mezi Tequilou a Mezcalem
V skratke
V skratke

Všechna tequila je mezcal, ale ne každý mezcal je tequila. Laicky řečeno, mezcal je alkoholický nápoj z agáve. A tequila je druh mezcalu vyráběný z určitého druhu agáve. Tequila a mezcal se vyrábějí v různých částech Mexika.

Agáve - nejdůležitější mexická rostlina
Agáve - nejdůležitější mexická rostlina

Ačkoli se tequila a mezcal v mnohém liší, mají společný původ v srdci agáve. Z této pozoruhodné rostliny Mexičané získávají své dva národní destiláty, z nichž každý má své vlastní vlastnosti a nuance. Pojďme prozkoumat rozdíly a podobnosti těchto dvou skvělých nápojů, které zahrnují celou řadu stylů od tradičních tequil blanco a mezcalů až po modernější reposados a añejos.

Agáve je stálezelená trvalka, která vytváří krásné růžice hustých, špičatých, šedozelených listů. Každý list má výrazný, krémově bílý středový pruh. Dužnaté listy jsou na okrajích opatřeny zahnutými ostny.

Základní rozdíly - výroba
Základní rozdíly - výroba

Mezcal, tajemná esence mexických lihovin destilovaných z fermentované šťávy z agáve, kvete v mnoha podobách. Tequila, vznešený člen rodiny mezcalů, se zhmotňuje výhradně z modré agáve Weber na půdě státu Jalisco, kde se vyrábí většina tohoto nápoje. Některé oblasti však poskytují své území pro výrobu tequily i v jiných částech země.

Tyto dva nápoje se od sebe odvážně liší a představují zajímavý kontrast jedinečných a společných vlastností. Tequila vystupuje jako symbol čistoty a jemné elegance, zatímco mezcal se prezentuje hrdým rustikálním stylem, doprovázeným výrazným kouřovým nádechem. Oba tyto skvosty nabízejí pohled na pestrou paletu mexických kulturních reflexí a každý z nich má své vlastní tajemství a kouzlo.

Co je Tequila?
Co je Tequila?

Tequila je ikonou mexických lihovin, nápojem s bohatou historií a jedinečnými výrobními postupy.

Tequila se vyrábí z fermentované šťávy z agáve, konkrétně z modré agáve Weber.
Rostlina musí být stará nejméně 6 až 8 let, aby poskytla dostatek cukru pro kvašení.

Při sklizni agáve jsou nezbytné ruce zkušených jimadores - pěstitelů agáve.
Listy se odstraní a zůstane jen jádro, zvané "piña", které se praží, aby se vytvořila cukrová šťáva.

Piňa se peče v bramborové nebo kamenné peci, což dodává tequile charakteristickou kouřovou příchuť. Tímto krokem se uvolňují cukry a vytvářejí se charakteristické chutě. Cukrová šťáva se fermentuje, často v dřevěných sudech. Poté se destiluje, aby se odstranily nečistoty a vznikla tequila s požadovaným obsahem alkoholu. Některé tequily zrají v dřevěných sudech, což jim dodává komplexnost a jemnost.

Jimadores
Jimadores

Jimadores, jak se v Mexiku říká pěstitelům agáve, musí sklízet obrovské plody, které často váží několik desítek kilogramů. Dělají to ručně, pomocí jakéhosi kopí. Aby se dostali k vytouženým plodům, musí nejprve odříznout dvanáctileté agáve, pak je seříznout a zbavit listů.

Druhy tequily
Druhy tequily

Tequila Blanco - nezralá tequila, přímo po destilaci. Má čistou, svěží chuť a jasnou barvu.
Tequila Reposado - zraje v sudech 2 až 12 měsíců. Získává jemnost a lepší vyváženost chutí.
Tequila Añejo - zraje v sudech 1 až 3 roky. Vyznačuje se tmavšími odstíny a bohatou karamelovou chutí.
Tequila Extra Añejo - zrála více než 3 roky. Extrémně jemná, s výraznými dřevitými a kořeněnými tóny.

Co je Mezcal?
Co je Mezcal?

Mezcal se může vyrábět z různých druhů agáve, nejen z modré agáve Weber.
Agáve se sklízí ručně a proces je podobný jako u tequily.

Agáve se tradičně praží v podzemních jamách s hořkými kameny a dřevem, což mu dodává charakteristickou kouřovou chuť.

Agáve se pak drtí ručními mlýnky nebo kameny. Pro bohatší chuť se na fermentační nádobu často pokládá kukuřičné stéblo zvané "penca". Kvašení může probíhat v dřevěných sudech nebo v otevřených jámách. Mezcal se tradičně destiluje v měděných kotlíkových destilačních přístrojích.

Existuje mnoho variant mezcalu, které jsou ovlivněny druhem použité agáve, oblastí výroby a tradičními postupy.

Druhy mezcalu
Druhy mezcalu

Mezcal Joven (mladý) - nezralý mezcal bez zrání v dřevěných sudech. Zachovává si svěží a plnou chuť agáve.
Mezcal Reposado - zrání v sudech po dobu 2 až 12 měsíců. Získává hladší texturu a jemnější tóny.
Mezcal Añejo - zraje v sudech 1 až 3 roky. Vyznačuje se tmavší barvou a komplexnější chutí.
Mezcal Extra Añejo - zraje déle než 3 roky. Vyznačuje se výraznou, hlubokou chutí a bohatou strukturou.