SUAU: Bodega, která by nevznikla bez příběhu lásky
Psala se polovina 19. století, kdy se napříč oceánem plavil španělský parník "El Mallorquina" pod velením kapitána dona Joana Suau y Bennasera. Ten byl znám nejen kapitánskými povinnostmi, ale i podnikavým duchem, díky kterému na Kubě vytvořil trh s anýzovým likérem a jiným kubánskými produkty.
Součástí jeho tamních obchodních aktivit byla samozřejmě i destilace rumu. Když začal podnikat, z kdysi obrovského španělského impéria zůstaly už jen dvě kolonie v Karibiku – ostrovy Kuba a Puerto Rico. Ani to mu však nezabránilo v tom, aby své obchodní cesty po Atlantiku a Středozemním moři rozšiřoval. A tak El Mallorquina zakotvil i v přístavech ve Veracruzu, Buenos Aires, Montevideu, Santo Domingu a na Haiti.
Osud to však zařídil trochu jinak. Během jednoho ze svých kotvení na ostrově Mallorca se kapitán Suau zamiloval do dívky ze španělské rodiny, která se již celé generace věnovala obchodu s likérem ve Španělsku a v Americe. Její rodiče romantické lásce nebránily, ale než kapitánovi dali ruku své dcery a dovolili mu postavit se s ní před oltář, musel jim dát dva sliby: vzdát se plaveb a záocenskych obchodů. Nechtěli totiž, aby jejich jediné dítě od nich žilo tak daleko.
Kapitán Suau prodal svou loď, ale ne svou společnost. Tu v roce 1851 pevně ukotvil v Palme na Mallorce, v domovině své lásky. Začal tam s tím, co věděl nejlépe - s výrobou tradičních karibských nápojů.
A tak se na Baleárských ostrovech zrodila jedna z nejstarších společností s alkoholem, která existuje i po 170 letech. Byly to počátky dnešní Bodega Suau (nebo prostě jen vinařství Suau). Na kontě má několik různých alkoholických nápojů, ale jen z některých se staly legendy, které vyrábí dodnes. Jedním z nich je i Suau Brandy - brandy mimořádné kvality, kterým se hrdí již více než 70 let.
Základem Suau Brandy jsou hrozny odrody Airén
Právě toto brandy má základ ve velmi staré španělské odrůdě bílého révy s názvem Airén. Suau Brandy se vyrábí řemeslnými postupy odrážejícími zkušenosti předávané z generace na generaci.
Hrozny se při lisování stlačují jen jemně, aby se zabránilo extrakci tříslovin a olejových složek, které by mohly ovlivnit chuť a kvalitu konečného produktu. Při následující fermentační fázi se tělo nápoje sjednocuje a vůně brandy začíná sílit. Výsledkem je brandy se 78 % obsahem alkoholu, které další roky pomalu a klidně dozrává jak statickým, tak i solera systémem.
Zrání ve sklepích se 180 cm širokými zdmi
Kvalita brandy Suau výrazně závisí i na mikroklimatu a času stráveného v podzemních sklepeních na Mallorce. Sklepení má stěny tlusté až 180 cm, díky čemuž je proces zrání izolován od jakýchkoli vnějších pachů a zvuků. V závěru se brandy míchá v polostinné kamenné místnosti, aby se následně mohlo dostat k těm nejpovolanějším – ke skutečným milovníkům kvalitního brandy. Nejvíce pozornosti přitom na sebe strhávají dva nejstarší druhy:
Suau Brandy 25 leté
Barva: tmavá mahagonová
Vůně: opalované dřevo, náznak vína zrajícího velmi dlouhou dobu
Chuť: jemně kořeněná, opálené dřevo, sušené ovoce, vanilka a vlašské ořechy, jemně sladká a to zvláště po spolknutí
Závěr: zlehka ostrý, ale ne kořeněný, olejový a plný v chuti s připomínkou vonných tónů
Suau Brandy 50 leté
Barva: tmavá mahagonová
Vůně: dlouho zrající víno, úžasné komplexní, ovocná, vyvážená a rozvíjející se do tónů zralých švestek a starého dřeva
Chuť: jemně suchá, viskózní a plná, připomíná robustní vintage a staré dubové dřevo s náznaky karamelizovaného sušeného ovoce a rozinek
Závěr: hladký, osvěžující, mírně pálivý kvůli obsahu alkoholu, olejový a trvanlivý
Zkuste taky rum Ron Jungla:
... nebo 2 moře, 2 ostrovy a 2 druhy sudů
Ještě v úvodu článku jsme nastínili, že kapitán Suau se vedle obchodu na Kubě věnoval i destilaci rumu. A tak asi není ani tak velkým překvapením, že stopu po této dávné minulosti najdeme v Bodega Suau i dnes. V hmatatelné a popitné podobě se nazývá Ron Jungla.
Není to však rum se sáhodlouhou historií. Tento rum se vyrábí zhruba jen dva roky, a proto je skutečně spíše jen odkazem na dávné aktivity kapitána Suau. O to více však překvapuje jeho úspěch a my vám ho rozhodně doporučujeme vyzkoušet. Ptáte se proč?
Tvůrcem tohoto rumu je samotný kubánský Maestro Roner Juan Alberto Álvarez, který stojí i za ikonickými rumy Ron Relicario. V rumu Ron Jungla pomohl propojit Karibik a Středomoří, Kubu a Mallorku, a vytvořit tak exkluzivní rum s velmi speciálním buketem. Základem je vysoce kvalitní rum, který prvotně zrál pod karibským podnebím a podruhé na Mallorce v tichých pivnicím Bodega Suau. Chuťový profil oplývá jemnou, přesto příjemně výraznou chutí, ve které dominují tóny ovoce s jemnou dřevitosti v pozadí a hřejivým závěrem.
Jako brandy Suau, tak i Ron Jungla už najdete online i na Svetnapoju.cz. se zaváděcí akční cenou. Neváhejte tyto výjimečné nápoje ze španělského ostrova Mallorca ochutnat!