/
TCRL: Co se stane, když necháte zrát rum ve dvou podnebných pásmech?

TCRL: Co se stane, když necháte zrát rum ve dvou podnebných pásmech?

4 min.
01. 09. 2020
TCRL: Co se stane, když necháte zrát rum ve dvou podnebných pásmech?

Za tajemnou zkratkou TCRL je zkrácený název nové linie rumů Transcontinental Rum Line. Stojí za ní francouzsko-italský dům La Maison du Whisky specializující se na whisky, rumy a alkohol. Do každé úrovně tohoto rumu vložil své odborné know-know od vyhledávání prvotřídního světového rumu, jeho stáčení až po představení chuťového profilu s vysokou mírou transparentnosti. Co přesně to znamená a jak přesně vám to bude pomáhat při výběru rumu? Čtěte dál, vysvětlíme vám to již v následujících řádcích.

Původ

Rum Transcontinental rum Line (TCRL) je výběrem působivých rumů z destilériek z různých koutů světa, včetně těch nejstarších. Rumy pocházejí z Karibiku, Střední a Jižní Ameriky, Afriky i z daleké Oceánie. Navzájem se mezi sebou nemísí. Jsou to rumy jasně pojmenované zemí původu a rokem destilace.

transcontinental rum line svetnapojov

Dvě fáze zrání, dvě podnební pásma

Speciální vlastností rumů TCRL je proces zrání, který nás má ponořit hlouběji do historie. Napodobuje období kolonialismu a zámořských objevů, kdy se rum dlouhými plavbami po mořích a oceánech převážel z Nového světa na starý kontinent (do Evropy).

transcontinental rum lines

Rum procházel z jednoho klimatického pásma do druhého, a to se ve významné míře podílelo i na jeho výsledné chuti.

Tento proces byl napodoben tak, že specialisté z La Maison du Whisky nechali tyto rumy i dnes zrát ve dvou fázích. Každé v jiném klimatickém pásmu:

První fáze zrání následuje bezprostředně po destilaci v domovské destilérce v tropickém klimatickém podnebí. Tropické podnebí urychluje všechny procesy, ke kterým dochází při zrání rumu. Doprovází ho samozřejmě i vyšší podíl tzv. andělské daně (přirozená ztráta, ke které dochází dlouhodobým odpařováním a zráním alkoholu v sudech).

Druhá fáze zrání rumu nastává po převozu do Evropy - v chladnějším mírném klimatickém pásmu, kde rum v sudech čeká na lahvování. Zároveň dále pomalu dozrává. Odpařuje se však pomaleji a více hladce.

Kombinace těchto dvou fází formuje finální charakter rumu. Každý z rumů Transcontinental Rum Line prozrazuje jejich přesný poměr přímo na etiketě. Zajímavostí je, že je to pravděpodobně i jediná značka na světě, od které se dozvíme jak dlouhou dobu rum zrál v tropických a jak dlouhou dobu v kontinentálních podmínkách.

Aromatické kolo

Degustace celého rumového portfolia značky TCRL je pozvánkou na rumovou cestu kolem světa. Namísto námořních map a kompasu však specialisté z La Maison du Whisky vytvořili pro orientaci ve světě TCRL rumů aromatické kolo. To vám poradí, kterým směrem byste se mohli vydat, aby rum nejvíce lahodil vašim chuťovým pohárkům. Značka nám rozlišování rumů usnadnila nejen pojmenováním rumu zemí původu, ale i barvou etikety orientačně udávající přibližný chuťový profil a to, zda jde o rum španělského, francouzského nebo anglického stylu:

transcontinental rum line svetnapoju aromaticke kolo

Rum španělského stylu

Bývá často označovaný také jako "ron" a obvykle pochází ze zemí, které byly i bývalými španělskými koloniemi. Mezi rumy TCRL ho rychle najdete podle zelené barvy etikety. Aromatické kolo vás k němu navede, pokud máte rádi hřejivou a sladkou chuť s pečenými podtóny, vanilkou, skořicí, lékořicí, oříšky či medem. U nás jsou jsou dostupné rumy z Panamy a Nicaraguy, a to ještě v dárkových boxech s degustačními sklenicemi na rum (proběhněte očima určite rumy TCRL Panama 15letý a TCRL Nicaragua 2004).

tcrl nicaragua 2014 svetnapojov

Rum francouzského stylu (francouzský rhum)

oranžovou etiketu a stejnou logikou přichází z bývalých francouzských zámořských kolonií - karibského ostrova Guadeloupe, poloostrova Haiti či afrického ostrova Réunion. Specifikem těchto rumů jsou zelené trávové tóny čerstvé cukrové třtiny a ovocné tóny tropického ovoce. Tento typ rumu je však v našich končinách oblíbený pomálu.

Rum anglického stylu

Je poslední a největší aromatickou kategorií rumů s kořenitě-dřevitým chuťovým profilem v základě. V tomto případě nám ale TCRL nabízí až dva směry, kam se při výběru rumu vydat:

■ edice námořních rumů s vyšším obsahem alkoholu a modrou etiketou (v prodeji jsou aktuální skvělé jamajský námořní rumy TCRL WP Jamaica 2012 a TCRL Jamaica 2013).

■ edice s fialovou etiketou s klasickým obsahem alkoholu z Oceánie, konkrétně ze souostroví Fiji (rum TCRL Fiji 2014) a z Austrálie (rum TCRL Australia 2015)

tcrl fiji 2014 svetnapojov

A přeci ještě jedna specialita...

Mezi rumy TCRL najdete i červenou etiketu, která na aromatickém kole chybí. Červené etikety byly vyhrazeny pro speciální limitované edice, které jsou vyráběny pouze v malých dávkách a limitovaných množstvích. Dobrá zpráva je, že i my, v Česku i na Slovensku, máme dostupné až tři z těchto výjimečných limitiek: TCRL Barbados 2005 TCRL Trinidad 2006 a ještě i TCRL Venezuela 2006!

transcontinental rum line trinidad 2006

Na závěr už jen dodáme poslední poznámku k aromatickému kolu. Rum z Barbadosu může nabízet diametrálně odlišný chuťový zážitek, než rum z Trinidadu. Aromatické kolo proto berte jen jako nápovědu na začátku vašeho transkontinentálního objevování rumů. Bližší informace vám napoví popis každého rumu. Ve Světě nápojů jsme si jisti, že mezi rumy Transcontinental Rum Line najdete jiné a nové chutě, které jste ještě neochutnali.

A určitě i takové, které se vám dostanou pod kůži.

Doporučujeme vám přečíst si také
Black Tot. Karibský rum, který si zapamatujete
Rum
24. 03. 2020
Black Tot. Karibský rum, který si zapamatujete
Tento příběh začíná 31. července 1970. Den, kdy přestalo královské námořnictvo vydávat námořníkům jejich denní příděl rumu. Od té doby ho žádný námořník nenazve jinak než "Black tot day". 31.7.1970 skončila více než stoletá tradice Od 17. století byl pro anglických námořníků běžný denní příděl "tekutin" galon piva (asi čtyři litry). Avšak kvůli potížím při skladování velkého množství tekutiny…
A.H.Riise degustační kalendář - ochutnejte historii rumu
Rum
07. 10. 2021
A.H.Riise degustační kalendář - ochutnejte historii rumu
Horká novinka z destilérka A.H. Riise! Rumový degustační kalendář A.H. Riise 24 Experiences 2021 vám zpříjemní chladné podzimní počasí a zkrátí předvánoční čas. Svým obsahem dokáže potěšit chuťové pohárky během celého roku a díky designu zaručeně překvapí také jako dárek na Vánoce nebo jiné výročí. Historie značky A.H. Riise Dějiny značky A.H. Riise se začaly psát v roce 1834. Mladý…