Tequila je silný alkoholický nápoj vyráběný zejména v okolí města Tequila v mexickém státě Jalisco. Destiluje se z 10letých rostlin Agave Tequilana (Weberova modrá agáve). Nejběžnější druhy tequily obsahují 38 - 40% alkoholu. Známe dva základní typy…
Tequila je silný alkoholický nápoj vyráběný zejména v okolí města Tequila v mexickém státě Jalisco. Destiluje se z 10letých rostlin Agave Tequilana (Weberova modrá agáve). Nejběžnější druhy tequily obsahují 38 - 40% alkoholu. Známe dva základní typy tequily. Tequila 100% agáve a tequila mixto. Alkoholický nápoj označený nápisem 100% agáve je čistý destilát z modré agáve a na Slovensku ho najdeme jen výjimečně. Toto označení je takříkajíc certifikátem kvality. Nápoj neobsahuje žádné přídavné látky a může být ve verzích Blanco, Reposado, Anejo nebo Extra Anejo. Tequila mixto není destilát, ale lihovina. Vyrábí se sice z agáve, ale přidává se k ní i levnější cukrová třtina. Proto je chuť po agáve slabší a nápoj není tak jemný jako tequila 100% agáve. Tequila se může vyrábět pouze v pěti oblastech Mexika. V celém státě Jalisco av určitých oblastech států Guanajuanto, Michoacán, Nayarit a Tamaulipas. Pěstování agáve a výroba tequily je v Mexiku zákonem přísně upravená a důkladně kontrolována. Tequily 100% z agáve se nepijí se solí, citrónem či pomerančem, jak je u nás zvykem, ale čisté nebo v kombinaci se sangrita, speciální ovocně - zeleninovou šťávou. Na Slovensku se však uchytily zejména tequily mixto. Mezi nejoblíbenější patří Olmeca. Kvalitní tequila reposado je delikátní zlatavé barvy s náznakem vanilky a skořice v chuti. Tequila reposado bývá světlejší než tequila gold, zato je však kvalitnější. Mezi nejzralejší tequily patří Anejo a Extra Anejo. Jsou to typické tmavé, aromaticky bohaté a chuťově komplexní tequily.
Tequila je silný alkoholický nápoj vyráběný zejména v okolí města Tequila v mexickém státě Jalisco. Destiluje se z 10letých rostlin Agave Tequilana (Weberova modrá agáve). Nejběžnější druhy tequily obsahují 38 - 40% alkoholu. Známe dva základní typy…
Tequila je silný alkoholický nápoj vyráběný zejména v okolí města Tequila v mexickém státě Jalisco. Destiluje se z 10letých rostlin Agave Tequilana (Weberova modrá agáve). Nejběžnější druhy tequily obsahují 38 - 40% alkoholu. Známe dva základní typy tequily. Tequila 100% agáve a tequila mixto. Alkoholický nápoj označený nápisem 100% agáve je čistý destilát z modré agáve a na Slovensku ho najdeme jen výjimečně. Toto označení je takříkajíc certifikátem kvality. Nápoj neobsahuje žádné přídavné látky a může být ve verzích Blanco, Reposado, Anejo nebo Extra Anejo. Tequila mixto není destilát, ale lihovina. Vyrábí se sice z agáve, ale přidává se k ní i levnější cukrová třtina. Proto je chuť po agáve slabší a nápoj není tak jemný jako tequila 100% agáve. Tequila se může vyrábět pouze v pěti oblastech Mexika. V celém státě Jalisco av určitých oblastech států Guanajuanto, Michoacán, Nayarit a Tamaulipas. Pěstování agáve a výroba tequily je v Mexiku zákonem přísně upravená a důkladně kontrolována. Tequily 100% z agáve se nepijí se solí, citrónem či pomerančem, jak je u nás zvykem, ale čisté nebo v kombinaci se sangrita, speciální ovocně - zeleninovou šťávou. Na Slovensku se však uchytily zejména tequily mixto. Mezi nejoblíbenější patří Olmeca. Kvalitní tequila reposado je delikátní zlatavé barvy s náznakem vanilky a skořice v chuti. Tequila reposado bývá světlejší než tequila gold, zato je však kvalitnější. Mezi nejzralejší tequily patří Anejo a Extra Anejo. Jsou to typické tmavé, aromaticky bohaté a chuťově komplexní tequily.