Zjistěte, co se skrývá za výrobou ruské vodky
Vodka je pojem. Nejen v Rusku, dnes po celém světě, ale až do 50. let 20. století byla oblíbená zejména v Evropě. Dnes však v USA bojuje o první místo ve spotřebě s whisky, velkou oblibu si získala také na Filipínách a na Slovensku je v posledních letech suverénně nejprodávanějším alkoholem. Kam sahá její historie a jak se vodka vyrábí?
Kdy a kde vodka vznikla
Historie vodky je zahalena tajemstvím. Kvůli nedostatku pramenů nelze přesně určit, kde a kdy vznikla. Nejvýznamnějšími zeměmi původu této lihoviny jsou Rusko, Polsko a Švédsko. Poláci tvrdí, že vodku destilovali již v roce 1405. Švédové tvrdí, že byla vyrobena před 800 lety. A Rusové dohledali prameny, podle nichž byla vodka poprvé vyrobena na jejich území v moskevském klášteře v roce 1430. I když neznáme přesný původ, víme, že se původně nepila. Vodka se díky svým antibakteriálním vlastnostem používala jako lék. V jedné epizodě populárního televizního seriálu Bořiči mýtů byla tato oblíbená lihovina spolu se skořicí použita k výrobě účinné ústní vody.
Samotné slovo „vodka“ má však slovanské kořeny a je zdrobnělinou slova „voda“. Zajímavé je, že v počátcích obsahovala lihovina jen kolem 20 %, dnes se nejčastěji setkáváme se 40 %. Procentuální nárůst se musel líbit ruským carům, kteří podle této hodnoty stanovovali daň z alkoholu. Vzhledem k nedostatku historických pramenů zůstane skutečná země původu pravděpodobně navždy utajena. Jedno je však jisté, Rusové jsou největšími konzumenty - průměrný člověk zde vypije 17,3 skleničky tohoto destilátu měsíčně. A také v této zemi vodka zásadně ovlivňuje a ovlivňovala nejen běžný život, ale i ekonomiku nebo politiku.
Jak se vodka vyrábí?
Základem vodky jsou suroviny s vysokým obsahem cukru nebo škrobu - Poláci ji nejčastěji vyrábějí z brambor, Švédové ze žita, Finové z pšenice a Rusové s nadsázkou tvrdí, že ji dokážou vyrobit z čehokoli. Vodka z cukrové řepy, kukuřice nebo ovoce není výjimkou. Celý proces začíná rozemletím suroviny na malé kousky, pokračuje vařením v čisté vodě a vzniklá hmota se nechá zkvasit. Proces kvašení trvá tři až čtyři dny a jeho výsledkem je alkohol připravený k destilaci. Platí zde jednoduché pravidlo: čím vyšší je počet destilací, tím vyšší je obsah alkoholu ve vodce. Tu lze následně zředit na požadovanou úroveň vodou a poté přichází na řadu filtrace - například pomocí dřevěného uhlí. Tím se destilát zbaví nečistot.
Vyšší počet destilací v zásadě vede k vyšší kvalitě alkoholu. Ve většině zemí existuje zákonné minimum: vodku musíte destilovat nejméně třikrát. Například slovenská Double Cross vodka, která dobyla USA, se destiluje a filtruje sedmkrát. Výjimkou nejsou ani lihoviny s příchutí, které připomínají spíše zmrzlinu - broskvovou, kokosovou, mangovou. Narazíte i na odvážné až bláznivé nápady, jako jsou příchutě slaniny, uzeného lososa nebo palačinek. Ochucování má své historické důvody: v minulosti se provádělo proto, aby se zakryla špatná chuť vodky.
Míchané nápoje s vodkou
Pití vodky si často spojujeme s vypitím trojitého panáka, snědením chleba a opakováním až do nirvány. Tato lihovina je však nedílnou součástí mnoha míchaných nápojů. Dokonce i takových, do kterých byste to neřekli. Například Sex on the Beach, který kombinuje vodku, pomerančový a brusinkový džus, broskvový likér a led. Míchaný nápoj Moscow Mule se zase zasloužil o obrovskou popularizaci tohoto alkoholu v USA v polovině 20. století. Základem je vodka, zázvorové pivo a limetkový sirup, doplněný samotnou limetkou. Jednoduchým, ale o to oblíbenějším nápojem je Screwdriver: vodka smíchaná s pomerančovým džusem, nejčastěji v poměru 1:2.
Pokud nejste příznivci míchaných nápojů, v naší nabídce najdete něco ostřejšího. Například vodka Rasputin 70 % otřese vaším světem.