6 tipů na irskou whiskey, kterou si na Den sv. Patrika nesmíte nechat ujít
Každoročně se 17. březen, Den sv. Patrika, považuje za jeden z nejvýraznějších svátků. Irské puby praskají ve švech a mimo období pandemie koronavirusu ho po celém světě provázely veselé průvody zeleně oděných lidí. Ulice se plnily lidmi oblečenými v zeleném, v převlecích za leprikony (drobné irské skřítky nosící štěstí), všude se objevují lístky jetele a zní tradiční irsko-keltská hudba.
Tento svátek se totiž neslaví pouze na území Irska, ale všude, kde žijí irští přistěhovalci, jejich potomci a příznivci irské kultury. V New Yorku se tradice průvodů držela až od roku 1762, kdy v tento den pochodují stovky tisíc lidí po Páté Avenue. Opera v Sydney se rozsviecuje zeleně a města, jako například Chicago dokonce zabarvují řeky smaragdově zelenou barvou.
Sv. Patrik jako nejznámější patron Irska totiž údajně vyhnal z Irska hady (symbolizující pohanské bohy) a přinesl do země křesťanství. Kdysi výhradně křesťanský svátek, který měl být oslavou jeho života se však postupně stal i oslavou irské kultury a tradic. Mezi ty patří i pravá irská whiskey (ano, na rozdíl od skotské whisky, irská whiskey se správně se píše s "-ey" na konci slova). Až do roku 1600 ji Irové celá staletí destilovali a vychutnávali, díky čemuž byly v zemi kdysi tisíce destilériek (ty později zanikly kvůli daňovým a právním restrikcím a zůstala z nich pak jenom hrstka).
Irská whiskey se vyrábí z fermentovaného obilného záparu (často ze sladového i ze zeleného ječmene), zraje minimálně 3 roky v dřevěných sudech a obsahuje alespoň 40 % alkoholu. I když to není povinné, často bývá až třikrát destilovaná a i když většinou jde o míchanou blended whiskey, najdete mezi ní i skvělé single malt vydání.
Den sv. Patrika je u nás spíše menší barovou záležitostí vzdálenou od atmosféry, kterou mají v jiných zemích. Tento den však můžete využít alespoň pro inspiraci a ochutnat jeden z nejlepších a nejuznávanějších irských výrobků – pravou irskou whiskey:
The Whistler
Novinka na Svetnapoju.cz čoskoro v prodeji! The Whistler je nová značka irské whiskey. Vyrábí ji rodinný lihovar Boann Distillery založen rodinou Cooney jen v roce 2015, za to však na desetiletích poznatků, chuti a velké vášni. Navzdory mladé historii již získali řadu ocenění. Vyrábějí skvělou whiskey, která závěrečně zraje v sudech po uznávaném sherry Pedro Ximénez, po Oloroso sherry, v sudech po marsalskem víně ze Sicílie, ale i skvělé single malt a single grain whiskey. Zajímavou je i tzv. trilogie whiskey, ve které najdete Double Oaked, Irish Cream a Irish Honey Whiskey ochucenou medem z jejich vlastní rodinné včelnice.
Gelston’s
"Čest, poctivost a integrita!" Za krédem značky Gelston's Old Irish Whiskey se ukrývá třikrát destilovaná prémiová irská whiskey. Značku založil v roce 1830 Samuel Gelston – úspěšný obchodník s vínem a whisky z Belfastu. Neustále se věnoval sladu, zrání, míchání a lahvovaní whiskey, což následně spojil s experimenty se závěrečným zráním ve výjimečných sudech. Po jeho smrti značku koupila rodina Neill a úspěšně ji rozvíjí dodnes. Jméno Samuel Gelston však značce ponechala, stala se totiž synonymem kvality a inovace. Po vzoru svého původního zakladatele dodnes experimentují se zráním v sudech po sherry, rumu i po víně Pinot. Z jejího portfolia tak můžete ochutnat nejen whiskey výjimečné kvality, ale také množství působivých chutí.
Na Svetnapoju.cz ji najdete momentálně v podobě Gelstone's Single Pot Still a také Single Malt Whiskey. Obě i v cenově zvýhodněném setu.
Peaky Blinder
Sadler's Peaky Blinder v sobě nese kus dávného rebelství a výtržnictví. Tuto whiskey vyrábí rodina Sadlers, která se lihovarnictví a výrobě piva věnuje již od roku 1861. Po téměř století předávání si zkušeností a znalostí stvořila i tuto výraznou a neobyčejně hladkou, třikrát destilovanou irskou whiskey vyráběnou pouze v malých šaržích. Je to míchaná irská whiskey zobrazující na etiketách členy viktoriánského gangu, které kdysi terorizovaly ulice Birminghamu. Peaky Blinder má na etiketě Stephena McHickieho, nechvalně vyfoceneho ve věku 25 let, kdy byl přichycen při vloupání do obchodu s látkami jen 11 bloků od svého domova.
The Pogues
Pokud je Den sv. Patrika spojený s typicky irskou hudbou, tak tady našel spojení i s whiskey! The Pogues je oficiální irská whiskey legendární keltské punkové kapely The Pogues. Vyrábí se v Skibbereen, v chladném mezotermálnem klimatu západního Corku a pouze v malých dávkách. K její výrobě se používá pouze ječmen a pramenitá voda z ostrovů Emerald. Má příjemné hladkou a odvážnou chuť.
Bonusová info: The Pogues Whiskey údajně obsahuje ten nejvyšší podíl ječmene ze všech míchaných irských whiskey, umně namíchaného Bary Walshem a Frankem McHardym.
Writers Tears
Další irské whiskey, které (nejen na Den Sv. Patrika) stojí za povšimnutí jsou Writers Tears a The Irishman. Stojí za nimi destilérka Walsh Whiskey, kterou v roce 1999 založili manželé Bernard a Rosemary Walshovi.
Writers Tears je oceňována whiskey z Irska, která v sobě snoubí inspiraci a umění. Inspirací pro její vytvoření byla zlatá éra irské whiskey, kotlíková metoda destilace (pot still) a její dlouhé, přetrvávající propojení s kreativními mysliteli a umělci z 19. a počátku 20. století. Tyto časy byly nejen zlatou érou irské whiskey, ale i irských spisovatelů, básníků a divadelních dramatiků. Irsko bylo v těch dobách krajinou s největší produkcí whiskey a rodištěm literárních velikánů, mezi nimiž byli spisovatelé jako George Bernard Shaw, Oscar Wilde, James Joyce, Samuel Beckett a mnozí jiní. Bylo to však i období, kdy se v Irsku pozvedla vlna proti moderní destilaci metodou Coffey Stills. S cílem chránit vlastní tradiční výrobu se jeden druh whiskey začal považovat za hodnotnější – šlo o mistrovskou směs pot still a ječmenné whiskey, obou destilovaného v měděných kotlících a která si v té době vysloužila pojmenování "šampaňské mezi whiskey." Oblíbili si ji i nejlepší irský spisovatelé. Zřejmě ne až tak pro její inspirující kvality, jak pro pro plné tělo, chutěmi nabitý profil a krémovou texturu. Bez ohledu na to, zda tomu uvěříte, nebo se jen pousmějete, říká se, že tuto whiskey měli rádi až tak moc, že namísto slaných slz ronili whiskey.
Writer's Tears je i dnes výjimečným počinem. Ve své knize "101 Whiskeys to try before you die" ji doporučuje i autor Ian Buxton. A to je už seriózní reference, která by stála za zkoušku. Rozhodnutí, která jí věži je nejlepší vám může usnadnit i sada tří miniatur se třemi různými druhy této whiskey v balení ve tvaru knihy. Rozhodně doporučujeme vyzkoušet!
The Irishman
Na závěr vám představíme i značku The Irishman. Je to prémiová irská whiskey, která byla podobně jako Writer's Tears inspirovaná obdobím zlaté éry irské whiskey. The Irishman je však whiskey, která se zrodila na základech starých receptů, které neměly konkurenci. Má velké množství ocenění a je stabilně oblíbená pro svou vysokou kvalitu, ale zároveň i příjemnou cenu. Pozor ale, je to whiskey, která nepatří na táborák! Pro její výjimečnost si ji raději otevřete k dobrými rozhovorům, při kterých si vychutnáte každý hlt. Tato whiskey je dostupná v rozmanitých podobách od single malt pot still, cask strength s obsahem alkoholu o síle sudu až po verze s finišem v podobě závěrečného zrání v karibských sudech či sudech po marsalskem víně. Je jen na vás, které vydání vás nejvíce zaujme. Jsme si však jisti, že si whiskey The Irishman oblíbíte.