Úspěšné ženy ve světě whisky
Každý rok, 8. března, oslavujeme výjimečný den věnovaný ženám. Mezinárodní den žen však není jen o kráse a jemnosti. Jeho původ se ukrývá zejména v odhodlanosti bojovat za sebe a rovnost i ve sférách, kterým kdysi dominovaly muži.
A svět alkoholu není výjimkou. Minulý rok jsme vás seznámili se třemi úspěšnými ženami ve světě rumu. Letos vám představíme tři výjimečné ženy, které se staly ikonami ve světě whisky. Zajímavostí je, že ve světě whisky vládnou přátelské vztahy mezi konkurenčními destilérkami, a tak bude pro vás možná překvapením, že za více značkami slavných whisky stála právě některá z těch, které vám o chvíli představíme.
Rachel Barrie
aktuální master blender značek GlenDronach, BenRiach a Glenglassaugh
v minulosti whisky Bowmore, Laphroaig a Ardmore
Rachel Barrie se whisky věnuje již téměř 30 let. Je jednou z mála ženských master blenderek na světě a stojí za výrobou několika nejlepších skotských single malt whiskies. Master blenderkou se stala v roce 2003.
Jednou z prvních firem, kde naplno projevila svůj talent a znalosti byla Glenmorangie. Věnovala se tam nejen stejnojmenné whisky Glenmorangie, ale i single maltkám Ardbeg a Glen Moray. Později se přesunula i k dalším významným skotským značkám whisky: Bowmore, Auchentoshan, Glen Garioch single malts, Laphroaig, Ardmore whisky. A teď má na pod svými křídly whisky GlenDronach, Benriach a Glenglassaugh.
Její filozofií je navrhovat a "vyživovat" nejlepší charakter každé whisky, dokud se jemně nevyladí k dokonalosti. Ve všem, co dělá je pevně zakořeněna autenticita. Rachel neváhá překračovat normy a vytvářet neustále něco nového, neustále něco zlepšovat a odhalovat nové perspektivy.
Rachel Barrie pochází z Aberdeenshire v Skotsku. Vystudovala s vyznamenáním chemii na Univerzitě v Edinburghu a kariéru původně začala jako vědkyně v Skotskem výzkumném institutu pro whisky, kde se věnovala optimalizaci chuťového charakteru whisky během destilace a zrání. Získala množství uznání za svou práci na úspěšných a světově oceňovaných whisky.
Rachel dosud ochutnala whisky z již více než 150 000 sudů. Je porotkyní na mezinárodních soutěžích alkoholu a je aktivní v oboru. V červenci 2018 získala čestný doktorát za své zásluhy a znalosti o alchemii výroby whisky.
V rozhovorech uvádí, že rada sleduje přednášky TED Talks a pokud se právě nezabývá mícháním whisky, hraje na klavír, čte, ráda vaří a věnuje se outdoorovým aktivitám. S manželem vlastní sbírku sedmi vintage motorek.
Kirstie McCallum
aktuální master blenderka whisky Crabbie, The Pogues a Aber Falls
v minulosti Bunnahabhain, Deanston, Tobermory a Glen Moray
Kirstie se pohybuje ve světě whisky již více než 20 let. Má doktorát z analytické chemie z Glasgow Caledonian University a za sebou úspěchy, které jsou výsledkem jejích zkušeností a bohatých znalostí o whisky.
Stála u blendovaní různých whisky, ale nejvíce vás bude asi zajímat, že Kirstie byla senior blenderkou vychytaných značek Bunnahabhain, Deanston a Tobermory, a později Head of Whisky Creation pro Glen Moray Whisky.
Po skončení univerzity původně chtěla pracovat ve farmaceutickém průmyslu. Protože tam tehdy nebyly volné pracovní pozice, vzala dočasnou práci v destilérce. A to byl začátek, ve světě whisky již s velkým úspěchem zůstala.
Nejoblíbenější částí její práce je prý míchání whisky, zahrnující vybírání sudů, různých chutí a jejich společné vylaďování. Podle Kirstie jsou whisky blendy často přehlížené. Sama však míchání whisky považuje za skutečné umění, ve kterém se snoubí chutě různých whisky do jediného krásně jednotného chuťového profilu.
Vždy se považovala za velkou fanynku whisky a sama ji libuje nejen čistou, ale také v podobě long drinků a koktejlů. Podle Kirstie žádný správný způsob jak si whisky vychutnávat neexistuje, prostě bychom si chuť whisky měli vždy užívat tak, jak to sedí našim chuťovým buňkám.
Kirstie je kromě whisky velkou milovnicí cestování a dovolených. Rada chodívá na nová místa, poznává nové lidi a nové kultury, oblibuje výlety a prohlídky. Doplňuje to i relaxací u bazénu s (whisky) drinkem v ruce. Nejvíce si oblíbila USA a Floridu, ale mezi její nejoblíbenější země patří i Finsko kvůli nádherné krajině a fantastickým lidem, a taky Španělsko kvůli gurmánskemu jídlu. Rovněž je vášnivou fanynkou motosportu a ročně se prý účastní tolika okruhů World Rally Championship, kolik je jen možné.
Rita Taketsuru (Jessie Roberta Cowan)
matka japonské whisky Nikka
Do třetice vám chceme představit i jednu z žen ve světě whisky z minulosti. Stejně jako společnost, i svět whisky prošel velkými změnami. Ve srovnání s Rachel Barrie a Kirstie McCallan vám proto možná na první dojem Rita Taketskuru bude připadat jen jako slabý odvar jejich úspěchů. V kontextu své doby je však velkým jménem.
Rita byla manželkou zakladatele japonské whisky Nikka Whisky. Narodila se v roce 1896 v malém městě Kirkintilloch (blízko Glasgow). Její život se výrazně změnil, když se setkala se zaníceným chemikem z bohaté japonské rodiny, která se již po celé generace věnovala výrobě saké. Ve Skotsku přišel získat znalosti a zkušenosti s výrobou whisky a ve volném čase učil jejího bratra judo. Rita se do mladého muže zamilovala a v roce 1920 se i přes nevůli rodičů z obou stran vzali a přestěhovali do Japonska.
Zatímco v rodném Skotsku je méně známá, v Japonsku jako ve své adoptivní zemi se stala slavnou. Rita 40 let pomáhala svému manželovi budovat nejznámější a nejúspěšnější japonskou destilérku na whisky, která mě dnes na kontě řadu ocenění. Při budování destilérky byla manželovi nejen silnou morální oporou, ale když to bylo nutné, vyhrnula si rukávy a pomáhala destilérce získat peníze i hodinami klavíru a angličtiny. Velmi dobře se adaptovala na japonskou kulturu (do Skotska se údajně po sňatku vrátila pouze dvakrát) a vybudovala si síť kontaktů, které pomohly získat investory). I když ke vzniku japonské whisky velmi přispěla, sama to v Japonsku neměla velmi jednoduché. Jako cizinka v zemi, která byla během 2. světové války ve válečném konfliktu s Británií byla již obecně podezřívána ze špionáže. Rita situaci však ustála. Destilérka prosperovala a Rite po její smrti v roce 1961 v Japonsku nakonec vzdali poctu tím, že po ní pojmenoval hlavní ulici ve městě Yoishi, kde žila.