Čím vás překvapí whisky ze země vycházejícího slunce?
Japonská whisky trhá rekordy v počtu ocenění po celém světě a patří mezi to nejexkluzivnější, co si můžete koupit.
Rozdíl mezi japonskou a skotskou whisky
Skotsko má ve výrobě whisky dlouhou a silnou tradici. Destilérky si občas mezi sebou whisky i vyměňují s cílem vytvořit nejlepší možný blend. To by však v Japonsku bylo skutečnou raritou. Ty si zde mísí své blendy výhradně z whisky vyrobené ve vlastní destilérce nebo ze zahraničních whiskies. Přestože japonská whisky byla v začátcích inspirována Skotskem, způsob její výroby se v průběhu času postupně odlišil. Japonská whisky je specificky vytvářena pro kombinování s jídlem. Neobsahuje příkré chuťové tóny a vyrábí se z obilovin, z nichž se příliš nerozvíjejí oříškové tóny. Ve výsledku je chuť japonské whisky oproti skotské vyváženější. Má lehčí a aromatičtější chuťový profil.
Rozdíl vytváří i podnební pásmo, ve kterém Japonsko leží. Je teplejší a vlhčí než ve Skotsku. Zimy bývají studené a léta horké. Tyto teplotní extrémy ovlivňují i proces zrání whisky. Tříletá japonská whisky má tak věk rovnající se 12-leté skotské. Udávání věku však při japonské whisky není častou praktikou.
Whisky z Japonska nemusí být vždy japonská
Japonsko nemá striktní pravidla pro výrobu whisky, tak jak Skotsko nebo USA. Proto se na výrobu japonské whisky používají i whisky ze Skotska, USA a Kanady.
Harmonie a vyváženost
Jednou z nejdůležitějších vlastností japonské whisky je vyváženost. Potřeba harmonie v japonské whisky odráží principy japonské kultury, která se již od počátků snaží dosáhnout harmonie člověka a přírody. Při whisky si pod tím představte dobře zaoblenou whisky s chuťovými tóny ve vzájemné rovnováze.
Zrání v sudech z japonskeho dřeva
Za zmínku stojí i sudy vyrobeny z různých druhů japonského dřeva. Značka Kamiki jako první a jediná na světě nechává whisky dozrávat v lokálních dřevěných sudech z cedrových stromů (jedná však až o druhé zrání, to první probíhá tradičně v amerických dubových sudech po bourbonu). Japonský cedr (nebo jinak Yoshino Sugi) je považován za nejlepší druh dřeva pro výrobu místního alkoholu. Celá staletí se z něj vyráběly chrámy a je známý vůní a jemným složením, které pomáhá uklidňovat tělo a mysl.
V cedrových sudech probíhá druhé zrání všech druhů whisky Kamiki. Díky tomu získají perfektně uhlazenou chuť, vůni santalového dřeva a zeleného čaje. Cedrové dřevo činí z Kamiki skutečně unikátní whisky.
V případě Kamiki Sakura Whisky do procesu zrání vstupuje ještě třetí druh dřeva ze sakury (japonské třešně).
Tato whisky je ve finále dostupná ve třech podobách. Rozdíl v chuti poznáte okamžitě. Pokud chcete ochutnat všechny tři druhy, doporučujeme využít náš cenově zvýhodněný set Kamiki Whisky.
Další výbornou japonskou blended whisky je Hatozaki. Je to blended whisky vytvořena z japonských a zahraničních ječných i obilných sladů, které od sebe odlišuje věk, styl i typ sudů. Po smíchání tento whisky blend zraje však v dřevěných sudech z japonského dubu. Ten má dokonce své vlastní pojmenování - mizunara.
Mizunara (Quercus Mongolica) je japonský dub, který používá většina výrobců japonské whisky. Je velmi jemný a pórovitý. Má tendenci prosáknout, a proto dnes už mnozí japonští výrobci nechávají whisky raději zrát v sudech po sherry či bourbonu. Japonské dubové sudy používají i nadále, ale nechávají si je až pro závěrečné zrání, ve kterém si whisky z mizunara sudů natáhne medové a květinové tóny s jemným náznakem dřeva.
Jakou japonskou whisky dále ochutnat?
Za ochutnávku stojí určitě i japonská Reki Blended Whisky se zlatou medailí z německého Stuttgartu. Více vás možná ale zaujme, že je vyrobena přesně podle japonského principu harmonie a vyváženosti - je to perfektně vyvážená whisky s tóny tropického ovoce, vanilky a mořských chaluh.
Japonci mají vlastní styl výroby, který často a bohatě zahrnuje blendování domácí whisky se zahraniční. Značka Kura the Whisky je propojením kouřově rašelinové skotské whisky dovezené do Japonska, kde v tamním podnebném pásmu dozrává v dubových sudech a nabírá nový charakter. Na výběr jsou aktuálně dvě verze Kura Pure Malt Whisky a Kura Pure Malt Blended Whisky Rum Cask Finish se závěrečným zráním v sudech po japonském rumu.
Japonský styl drinků
Na závěr vám pro inspiraci přinášíme i tři verze, jak si můžete vychutnat drink na japonský způsob:
Highball
Recept spočívá v jednoduchém přidání bublinkového nápoje k whisky, čímž získáte nejen sladší drink, ale možná vás to zachrání i předtím, abyste to s whisky nepřehnali. Japonci si k whisky nejraději dolévají sodu. U nás jsme zvyklí více na colu či citronádu. Tento styl není nic pro slovo vzaté puristy, ale jak se říká - chuťovým pohárkům nerozkážeš.
Whisky Tea
Kombinace whisky a čaje je v Asii poměrně běžná. Květinové tóny černého čaje Darjeeling jsou v rovnováze se suchou ovocnou chutí whisky, zjemňují její chuť a zvyšují míru její aromaticity. Velmi zajímavým a čistým propojením chutí je i kombinace whisky s ledovým zeleným čajem. Pokud máte rádi svěží long drinky na zpříjemnění večera a horkých letních dnů, toto by mohla být něco pro vás.
Japonský gin a čaj
Velmi podobný je i recept na koktejl Hyogo, Tea and Tonic s japonským ginem a ovocným čajem (klidně však můžete použít čaj podle své chuti. Základem je výborný suchý gin 135 East Hyogo Dry Gin vyrobený v londýnském stylu, chutný barmanský tonic (doporučujeme Thomas Henry ) a čajový sáček podle vaší chuti. Postup je jednoduchý: do sklenice dáme čajový sáček, zalijeme ginem a necháme 2 minuty louhovat. Následně přidáme do sklenice led a dolijeme tonikem. Tyto přísady si můžete koupit také na Svetnapoju.cz jako cenově zvýhodněný koktejlový set.