Jak vybrat Víno?
Vybrat správné víno je skutečně umění. Ale my vám s tím můžeme pomoci. Podívejte se s námi na stručnou historii vzniku tohoto jedinečného nápoje!
Víno je alkoholický nápoj vyráběný alkoholovým kvašením šťávy z plodů vinné révy - hroznů.
Archeologové objevili 9 000 let staré zbytky rýžového a medového vína na keramických střepinách z Číny, což je jasný důkaz, že lidé v dávných dobách znali kvašení. Tento objev se rozšířil i do dalších částí světa. Na Blízkém východě byly nalezeny zbytky hroznů v nádobách starých 7400 let. V Egyptě byly v 5000 let staré hrobce faraona Škorpiona I. nalezeny nádoby na léky, do kterých bylo přidáno víno.
Itálie je největším producentem vína na světě. Největší plochu vinic má však Španělsko. A USA jsou největším spotřebitelem vína na světě.
Vinařství je doménou subtropů, ale daří se mu i v teplejších a níže položených oblastech mírného pásma.
Vinohradům se však daří i v netypických severních oblastech, jako je Lotyšsko a Skandinávie - Norsko a Švédsko.
Vinařství se nacházejí také v německé oblasti Mosel-Saar-Ruwer. V horách. Tam se vyrábějí bílá vína světové úrovně. Vinaři však musí na své vinice v kopcích jezdit zubačkou.
Na Slovensku máme největší vinice v Malokarpatské vinařské oblasti. Plocha obhospodařovaných vinic činí 7 304 hektarů. Převažují zde bílé odrůdy, zejména Veltlínské zelené a Ryzlink rýnský. Pod Karpaty se daří také modrým odrůdám, jako je Svatovavřinecké a Frankovka modrá.
Dobrý vinař ví, že kvalita vína závisí na kvalitě hroznů. Je důležité mít správnou odrůdu na správné půdě a v dobré oblasti, staré a kvalitní vinice s přiměřeným výnosem z hektaru. Klíčová je také dobrá sklizeň a dobré počasí.
Lisování hroznů je důležitým krokem pro kvalitu vína. Šetrné lisování je klíčem k získání kvalitního moštu bez hořkosti a trpkosti. V Champagne se lisování provádí velmi pečlivě, což vede k získání nejlepších šumivých vín.
Kvašení je proces, při kterém kvasinky přeměňují cukry na alkohol a oxid uhličitý. Tomuto procesu je důležité věnovat pozornost. Kvašení může probíhat v dřevěných nebo nerezových nádobách. Někteří vinaři používají vybrané kvasinky, jiní dávají přednost přírodní mikroflóře, zejména při biodynamickém vinifikování. Pro udržení optimální teploty moštu se používá řízené kvašení.
Ke zrání vína lze použít skleněné nebo dřevěné nádoby - sudy. V moderních vinařstvích jsou to obvykle nerezové tanky. V posledních desetiletích se ke zrání hojně používají dubové sudy, především typu barrique. Dřevěné sudy patří neodmyslitelně k vinařství, a to především díky svým jedinečným vlastnostem - pórovitosti, biochemickému složení, ale také tepelně izolačním vlastnostem.
Hrozny jsou nejpěstovanějším ovocem na celém světě.
V minulosti lidé pili víno, když měli žízeň. Tehdy bylo mnohem bezpečnější než pití vody. Kvašení, které je při výrobě přirozené, totiž dokáže zničit zárodky, jako je salmonela nebo cholera.
Z jedné tuny hroznů se vyrobí 720 lahví vína.
Při dělení vína existuje řada kritérií. Základní dělení:
- Přírodní víno (bez chemického ošetření)
- Zpracované víno
Rozdělení podle barvy:
- Bílé víno
- Červené víno
- Růžové víno
Rozdělení podle způsobu zpracování:
- Odrůdové víno
- Známkové víno cuvée (víno) výběr (víno)
Třídění podle obsahu cukru
- Tichá suchá vína (nejvýše 4 g.l-1 zbytkového cukru)
- Polosuchá (4,1-12 g.l-1 zbytkového cukru)
- Polosladká (12,1-45 g.l-1 zbytkového cukru
- Sladká (minimálně 45 g.l-1 zbytkového cukru).
- Šumivá vína brut nature (přírodně syrová) - méně než 3 g.l-1 cukru (do šťávy se nepřidává cukr).
- Extra brut (zvláště surové) - 0-6 g.l-1 cukru
- Brut (surové) - do 15 g.l-1 cukru
- Extra suché (extra suché) - 12-20 g.l-1 cukru
- Sec (suché) - 17-35 g.l-1 cukru
- Demi-sec (polosuché) - 33-50 g.l-1 cukru
- Doux (sladký) - více než 50 g.l-1 cukru