BenRiach 10 letá The Smoky Ten
BenRiach 10 letá The Smoky Ten je vyrobena z kombinace rašelinových a nerašelinových destilátů, které zrají nejméně 10 let v ex-bourbon, v sudech po jamajském rumu a panenských dubových sudech.
Vznikají tak vznešeně hladké vrstvy prosluněného ovoce, aromatického kouře a opečeného dubového koření, které přetrvávají v dokonale vyváženém sladkém a kouřovém závěru.
Master Blender Rachel Barrie a její tým vytvořili tento výraz s lahodným chuťovým profilem zralého ovoce a krémového koření, které podporuje rašelinový závěr v jeho jádru.
Zakladatel palírny John Duff odcestoval do Kentucky a Jižní Afriky, aby se vydal za dobrodružstvím s whisky. V roce 1898 se vrátil do Skotska a postavil palírnu BenRiach. Lihovar odvážně přistoupil k umění destilace a zrání v sudech v jeho dobrodružném duchu.
Jako progresivní palírna ve Speyside vyrábí BenRiach sladové whisky bez peatu, s peatem nebo dokonce třikrát destilované a vlastní také některé z nejexperimentálnějších sudů ve Speyside. Je jednou ze dvou palíren ve Speyside, která používá sladový ječmen připravený ve vlastních sladovnách.
Do lahví se stáčí whisky o obsahu 46 % ABV a objemu 0,7 l. Dodávají se v dárkovém tubusu.





