Masso Antico Primitivo Appassito
Italské Primitivo Masso Antico Appassito je červené polosladké víno. Hrozny použité pro toto Primitivo se pěstují metodou Alberello, která má starobylý původ a je typická pro středomořskou oblast Itálie. Tato metoda byla vyvinuta jako kompenzace nedostatku vody a velmi horkého klimatu. Dnes je tato velmi vzácná metoda důležitou součástí kulturního a etnologického dědictví Apulie. Hrozny se nechávají dozrát na vinicích a poté se selektivně sklízejí a suší na speciálních sítích, aby se získal koncentrovaný extrakt šťávy.
Hrozny sušené na mořském pobřeží a pomalu zrající ve francouzských dubových sudech po dobu až 6 měsíců dávají vzniknout vynikajícímu plnému vínu s jemnými tříslovinami. V závěru se uvolňují jemné vanilkové tóny.
Doporučujeme podávat při teplotě 16-18 °C. Víno je vhodné ke grilovaným masům nebo vyzrálým sýrům.
Barva: tmavě rubínová
Vůně: tmavé ovoce, ostružiny, švestky, kakao.
Chuť: hořká čokoláda, ostružiny, koření.
Ocenění:
Decanter World Wine Awards - bronzová medaile, 2022
Berliner Wein Trophy - zlatá medaile, 2022