Obrovský úspěch dvou slovenských ginů!
Ve druhé polovině roku 2021 získala rodinná firma BVD (Bird Valley Distillery) mezinárodní ocenění! Jejich ryze slovenské produkty Gin Gin a Lúčky Gin vyhráli CPW&SC v kategorii London Dry ginů dvojité stříbro!
Nejde však jen tak o pouhá ocenění od průměrné společnosti. V Hong Kongu se každoročně koná nejprestižnější soutěž alkoholických nápojů s názvem Cathay Pacific Wine & Spirit Competition. Již třináctý rok bojovaly stovky celosvětových výrobců o medaile v různých kategoriích destilátů, vín a piva. Samozřejmě porota se skládá z profesionálních sommeliérů a expertů na gastronomii.
Nejde však o první mezinárodní úspěch, který má destilérka BVD na kontě. Borovička a Meruňovice vyhráli ve svých kategoriích i prestižní světovou soutěž IWSC 2019 v Londýně.
Pravý slovenský průkopník Gin Gin
Ptáte se čím se tento gin liší od ostatních? Rádi vám to vysvětlíme. Každá ingredience jako ovoce, bylinky nebo pepř pochází jen ze Slovenska. Při výrobě se přísně dbá na kvalitu. Gin Gin se vyrábí z domácích jalovců a vzácných bylinek z regionu Vihorlat. Tento gin se vyváží do České republiky, Francie, Španělska, Nizozemska a Itálie.
K otázce receptury a lokálního původu se vyjádřil i sám spoluzakladatel firmy BVD, Branislav Flašík se slovy: „Naše giny jsou doslova slovenské, protože klasické ginové bylinky nahrazujeme a doplňujeme těmi slovenskými. Gin Gin destilujeme z květů lípy, která je symbolem slovanství, ale iz bezu, mateřídoušky či plodů duly,“.
Lúčky Gin
Lúčky gin je esencí slovenských luk a lesů. Vyrábí se na Slovensku z voňavých jalovců a 15 druhů ručně sbíraných divoce rostoucích bylinek, koření a plodů (jalovec, pampeliška, mateřídouška, bez, meduňka, lískový ořech a jiné). Vznikl na podnět slovenských gastro provozů, které hledaly lokální alternativu k obehraným zahraničním ginům.
„Mnoho bylinek si sami sbíráme a sušíme a gin plníme do lahví z recyklovaného skla. Velmi nás těší, že slovenské bary a restaurace častokrát upřednostní lokální produkty a my se jim zase snažíme vyjít vstříc kvalitou a cenou,” říká Branislav Flašík.