Whitley Neill - gin inspirovaný chutěmi Afriky
Whitley Neill je prémiový výrobce London Dry Ginu, který byl uveden na trh v roce 2005 Johnnym Neillem. Jeho specifická chuť se vyznačuje dvěma rostlinnými složkami pocházejícími z Afriky. Ovoce ze stromu baobab a mochyně peruánské, která se dnes pěstuje v Jižní Africe. Právě toto ovoce dodává ginem Whitley Neill exotický nádech afrického podnebí a tím se odlišují od ostatních ginů.
Rodinná tradice ginu Whitley Neill
Rodina Neill začala s destilací v roce 1762 a Johnny Neill je již osmá generace, která zachovává dlouholetou rodinnou tradici. Od mládí rád experimentoval. Pod vedením své babičky zkoušel, jak se dá dramaticky změnit ostrost jalovce přidáním různých botaniky a ovoce.
Johnovou inspirací při tvorbě nových exotických chutí se stala jeho manželka, která pochází z Jižní Afriky. Často mu vyprávěla dojemné příběhy z jejího rodiště a právě takto se John dostal k Machovce či ovoci z Baobá, které spojil do jednoho unikátního ginu.
Zaujímavosťou je, že z predaja každej fľaše ide päť penny (cca 0,05 €) do organizácie Tree Aid v Afrike, na pomoc pri zalesňovaní. Značka Whitley Neill je jedna z mála, ktorá urobila takýto verejný záväzok voči spoločenskej zodpovednosti.
Zajímavostí je, že z prodeje každé láhve jde pět penny (cca 0,05 €) do organizace Tree Aid v Africe, na pomoc při zalesňování. Značka Whitley Neill je jedna z mála, která učinila takový veřejný závazek vůči společenské odpovědnosti.
Vyrobený v Anglii, inspirovaný Afrikou
Gin Whitley Neill, destilovaný nedaleko Birminghamu, je vyroben ze 100% obilného lihu, který se během výroby mísí s výtažky z ovoce. Následně se destiluje v krásném starožitném měděném kotli, který má více než 100 let. Destilační přístroj s láskou nazývají "Constance".
Při výrobě se používá pouze nejčistší voda a aby se zajistila nejvyšší kvalita, každá z devíti rostlinných přísad je pečlivě vybírána.
Slogan Whitley Neill: "Vyrobený v Anglii a inspirovaný Afrikou", je přesný popis toho, co nás čeká při ochutnání tohoto jedinečného ginu.
Ve svém portfoliu má kromě již zmíněné mochyně, či ovoce z baobabu i další tradiční i exotické botaniky z celého světa, jako jalovec, koriandr, zázvor, rebarbora, citrónová tráva, pomerančová kůra, kůra cassia, kořen anděliky, či kořen kosatce.
Koktaily z ginu Whitley Neill
Sicilian Sunset
Ingredience:
- 50 ml Whitley Neill Blood Orange Gin
- 50 ml čerstvé pomerančové šťávy
25 ml čerstvé limetkové šťávy - 10 ml tekutého medu
- pomerančová kůra nebo sušený pomerančový plátek
Příprava:
Do šejkru s ledem přidejte Whitley Neill Blood Orange Gin, čerstvou pomerančovou šťávu, limetkovou šťávu a med. Tekutinu důkladně protřepejte a sceďte. Servírujte ve sklenici na martini nebo v koktejlovém sklenici coupette. Ozdobte pomerančovou kůrou nebo sušeným pomerančem.
Blood Orange Elder Flower Garden
Ingredience:
- 50 ml Whitley Neill Blood Orange Gin
- 25 ml bezového sirupu
- 15 ml limetkové šťávy
- 150 ml Thomas Henry Ginger Ale
- pomerančové kolečko a tymián
Příprava:
Do vysoké sklenice s ledem nalijte Blood Orange gin, bezový sirup a limetkovou šťávu. Promíchejte a následně přelijte zázvorovým tonikem. Ozdobte pomerančovým kolečkem a tymiánem.
Raspberry Gin & Tonic
Ingredience:
- 50 ml Raspberry Whitley Neill
- 100 ml Thomas Henry Slim Tonic
- 3 citrónové měsíčky
- 4 maliny
Příprava:
Dva citrónové měsíčky a maliny dejte do sklenice a popučte. Přidejte kostky ledu a další přísady. Jemně promíchejte a servírujte spolu s posledním citrónovým měsíčkem.
Clementine Negroni
Ingrediencie:
- 25 ml Whitley Neill Dry Gin
- 25 ml Campari
- 25 ml italského Vermutu
- 25 ml čerstvá šťáva z klementinek
Příprava:
Přidejte všechny ingredience do poháru spolu s kostkami ledu a dobře promíchejte. Ozdobte plátkem čerstvé klementinky.