Tequila: Půvabný nápoj z Mexika
Mezinárodní den tequily byl původně zažit jako místní zvyk v Mexiku. V roce 2018 mexická vláda oficiálně uznala den tequily. Ačkoli se tequila může vyrábět jen v několika regionech Mexika, den tequily může slavit kdokoli a kdekoli.
Například návštěvou Mexika spolu s přáteli nebo doma formou koktejlu jako Spiced Paloma, Tereman Avo-Colada, Ponche Caballero a Spring Flora.
Tequila se vyrábí již od roku 1824. Nicméně existují i neoficiální informace, že předchůdce tequily, nazývaný pulque, byl vyráběn civilizacemi, které existovaly před starými Aztéky.
Co je tequila a odkud pochází?
Tequila je velmi známý destilovaný alkoholický nápoj vyrobený z modré agave, která pochází zejména z oblastí kolem města Tequila. Aby se tequila mohla kvalifikovat jako tequila, musí být vyrobena alespoň z 51 % modré agave a dosahovat obsahu alkoholu 35 až 55 %. Díky svému historickému a kulturnímu významu byl region poblíž Tequily v roce 2006 vyhlášen světovým dědictvím UNESCO.
Díky červené vulkanické půdě se rostlinám velmi daří a každý rok se tam vysbírá průměrně 300 milionů kusů agáve. Mexické zákony stanoví, že tequilu lze vyrábět pouze ve státech Jalisco, Guanajuato, Michoacán, Nayarit a Tamaulipas.
Jak se vyrábí?
Srdce rostlin agáve, nazývané piñas, jsou očištěny z listů a uvařeny. Následně se melou a fermentují několik měsíců až tři roky. Podobně jako u vína, i typ půdy, ve které se rostlina pěstuje, může ovlivnit chuť konečného produktu.
Tequila se více a více stává velmi oblíbenou a jedná se o nejrychleji rostoucí segment v rámci alkoholu. Pokud máte rádi změnu, nové vůně, chutě a rádi objevujete, tequila je pro vás tou správnou volbou.
Rozdělení tequil.
První základní kategorie se rozděluje do tří typů, kterými jsou:
Blanco:
Jedná se o tequilu, známou také jako stříbrná „silver“ nebo „plata“. Je většinou bezbarvá, ale není to pravidlem, protože tyto „nestarené“ tequily mohou zrát v sudech až 60 dní. Ačkoli Blanco tequily obvykle nestárnou, často se nechají odpočívat v nádržích z nerezavějící oceli, aby se umožnila oxidace. Vzhledem k době, kterou rostlina agáve potřebuje k dosažení zralosti, někteří říkají, že blanco tequila „stárne spíše v zemi než v sudu“.
Añejo:
V překladu ze španělštiny „stará“ tequila, která může být označena také jako „extra stařená“ zrála v uzavřených dubových sudech nebo sudech z dubu Holm s maximální kapacitou 600 litrů po dobu 1 roku. Pro úpravu barvy a chuti může výrobce přidat karamel a různá dochucovadla.
Reposado:
Termín reposado byl zaveden v roce 1968 a v překladu ze španělštiny znamená „odpočinutý“. Pravidla také umožňují, aby se reposado tequily označovaly jako „stařené“.
Reposado tequila musí zrát v dubových sudech nebo sudech z dubu Holm nespecifikované velikosti nebo sudech nazývaných pipones (též nespecifikované velikosti) po dobu minimálně 60 dnů. Některé reposado tequily však dozrávají v malých sudech (obvykle v ex-bourbon sudech) podstatně déle než 60 dní.
Druhá pokročilejší kategorie se rozděluje na dva typy, kterými jsou:
100% agáve:
Tento výraz se používá pro tequilu destilovanou pouze z agave bez přidání dalších cukrů před fermentací. 100% tequila musí být plněna do lahví v rámci svého výrobního regionu a tyto jsou obecně považovány za nejlepší tequily.
Mixito:
Jedná se o termín, který se používá u smíšených tequil, do kterých byly před fermentací přidány třtinové nebo kukuřičné cukry. Minimální procento agávových cukrů potřebných pro fermentaci a výrobu tequily se v průběhu let snížilo, ze 100 % agáve v roce 1949 (když byly stanoveny první oficiální normy), na 70 % v roce 1964 a nakonec na minimálně 51 % od roku 1970.
Je třeba objasnit, že mixito tequily nejsou označeny jako „mixito“, jsou to prostě tequily. Každá tequila, která konkrétně neuvádí 100% obsah agáve, bude tedy mixito tequilou. Mixito tequily byly zavedeny se záměrem, aby se používaly spíše v míchaných nápojích, než aby se konzumovaly čisté.
Upozornění! Do 24.7 platí sleva na vybrané značky tequil až do - 10%.
Náš sortiment vám nabízí obrovské množství různých typů tequil. Ať už hledáte pravé klasiky nebo exkluzivní novinky, jistě si budete mít z čeho vybírat. Stačí kliknout sem a dostanete se do široké nabídky tequil nebo můžete vyzkoušet námi doporučené značky jako, Muestra Ocho No.8, Topanito, Rooster Rojo, Tres Sombreros a KAH Tequila.
Pokud toužíte po skutečném požitku luxusní tequily vyrobené z prémiové 100% agáve z odrůdy Weber Azul, která vyčuhuje z davu, určitě sáhněte po posledním kusu sběratelské láhve Tears of Llorona.