Úspěšné ženy ve světě rumu
Mezinárodní den žen (8. březen) slaví úspěchy něžného pohlaví na celém světě a vyzývá k přijetí opatření na urychlení rovnosti pohlaví. Dlouhá léta byl svět výroby alkoholu výsostně mužským odvětvím, ale doba se mění a ve více společnostech se na pozice Master blender či Distiller dostávají talentované ženy, které přinášejí nové inovativní myšlenky do tohoto odvětví a vyvracejí tak zažité klišé.
Kdo je Master Blender a Master Distiller?
Výběr kvalitních surovin, výběr kvasinek, proces destilace, výběr sudů a pravidelná kontrola zrání. Toto vše se provádí pod drobnohledem školeného Masteru Distillery. Rum, který dozrál v sudech, zdaleka ještě není to, co najdeme v láhvi. Je čas na mistrovský zásah zkušeného odborníka - Masteru Blender, který smíchá rum z různých sudů tak, aby se dosáhlo požadované chuť. Je to kombinace vědy a umění, protože rum v každém sudu má osobité chuťové vlastnosti, takže se blender musí spoléhat na zkušenosti a vlastní cit. Velmi často tyto dvě profese provádí pouze jedna osoba.
Takovou pozici zastávají i několik desetiletí a při generačních výměnách, na památku jejich práce, renomované značky nechávají odcházejícího Master Blender namíchat směs, která bude jeho práci připomínat.
Při příležitosti MDŽ, bychom vám rádi představili 3 velmi talentované ženy, které se dokázaly prosadit v těžké konkurenci a díky svému vytříbeného vkusu získali titul "Masteros Roneros".
Jass Villanueva Quintana
Rum Master Distiller Brug
V roce 2013 rodina Brugal oznámila, že se k sestavě "Maestros Roneros" připojil potomek páté generace Jass Villanueva Quintana. Nejenže byla první ženou, ale i nejmladší držitelkou tohoto titulu v rumů odvětví.
Jass se značkou Brugal v podstatě vyrůstala. Jako mladá dívka poslouchala příběhy před spaním od svých rodičů o zrodu značky Brugal a o jejich tradicích. Později pochopili, že i ona je součástí tohoto dědictví a již v raném věku u ní rodiče odsledovali vrozenou citlivost na aroma a chuť. Tak začala její kariéra.
S její povýšením došlo ik posunu od logistiky k výrobě tekutin a tlaku "naplnit očekávání starších Maestros Roneros", uvedla v době svého jmenování.
Nebylo třeba se obávat: jejím prvním vydáním byl Papa Andrés Alegría. Luxusní rum, který oslavuje zakladatele značky Don Andrés Brugal Montaner.
Gabriela Ayala
Rum Master Blender Ron Cihuatán
Gabrielina vášeň pro objevování začala již v dětství. Díky svému otci, mikrobiologovi, mohla navázat kontakt s fascinujícím světem vědy již v raném věku. Vždy ji nechával hrát se s Petriho miskami a zkumavkami. Povzbuzoval ji, aby se dívala na život přes mikroskop.
Později se rozhodla studovat chemické inženýrství, což jí umožnilo naplnit svůj sen. Naučila se nebát experimentovat a tvořit nové produkty. Jednou z největších výzev pro ni bylo vytvořit 100% salvadorský rum. Výsledkem tohoto snažení byl vynikající produkt, Ron Cihután, který se uchytil ve světě jako inovativní rum a stal se zdrojem národní hrdosti Salvadoru.
Gabriela tvrdí, že neexistuje nic takového jako "chemie míchání" se schopností tvořit nové příchutě. Vytváření rumu je proces vjemů, pocitů a dokonce i jedinečných momentů. Vůně či chuť vám dokáží navodit pocit zážitků a vzpomínek. Lidé, kteří milují rum, určitě vědí o čem mluví. Její inspirací se stala i Mayská kultura, která je typická pro rumy Ron Cihuatán.
Například limitovaná edice rumu Nikté, byla vytvořen jako pocta mystice Kay nikdo, mayského festivalu květin. Legenda říká, že při oslavě konané pod světlem půlměsíce, Maya nabízí bohyni Měsíce moře posvátných lupenů. Jako malá objevila Ayala v Babkin zahradě rostlinu nikdo. Nepolapitelný květ, který kvete pouze na jednu noc a naplní vzduch lákavou vůní surového medu a jasmínu. Před úsvitem vadne.
Lorena Vásquez
Rum Master Blender Zacapa
Lorena Vásquez se narodila v Nikaraguy a být Master Blender není pro ni jen profese, ale hlavně životní poslání. Před tím než se vydala, studovala chemii, potravinářskou technologii a obchodní správu. Svou kariéru v Zacapa začala v oddělení kontroly kvality, kde si vyladila svou vrozenou citlivost na aroma a chuť a její kariéra rychle pokračovala.
Tato na první pohled křehká dáma, se téměř 25 let v roli hlavního Master Blender zasloužila o zlepšení systému zrání systemu solera a vyvinula několik světově známých rumů včetně Zacapa 23 a Zacapa XO.
Často říká: "Protože mám skutečnou vášeň pro výrobu rumu a jsem v srdci perfekcionista, nic mi nedává větší potěšení, než setkat se s těmi, kteří si váží a užívají rum Zacapa."