El Amparo je čistý jednodruhový rum z Ekvádoru, který se vyrábí v Jipijapě v Manabí z odrůdy cukrové třtiny zvané Cubana Negra. "Amparo" znamená v angličtině "úkryt". Název vymyslel Gonzalo Almanzor Zorrilla Toala, dědeček Carlose, současného majitele palírny, z matčiny strany.
Kvašení začíná přirozenou cestou a probíhá za použití místních kvasinek v kádích o objemu 1 000 až 3 000 litrů. Trvá 5 až 7 dní v závislosti na koncentraci cukru v době sklizně. Destilace probíhá v měděném kotli o objemu 500 litrů, který se skládá z malého kotle s krátkou vnější kolonou.
Po jednom průchodu destilát opouští destilační kotel s obsahem alkoholu 60 %. Tento obsah alkoholu se pak stáčí do lahví. Tato láhev byla vytvořena na oslavu 60 let zkušeností tří generací Zorillů.
Doporučujeme ji podávat vychlazenou samotnou jako aperitiv před jídlem nebo v různých míchaných nápojích.
Barva: čirá
Vůně: banány, tráva, citronová kůra, paprika, hořec, kukuřičný chléb
Chuť: ananas, květ pelargonie, koriandr, olivový olej, půda
Závěr: dlouhý, cedrové dřevo, kafr, ženšen, koření, med