Nechte vyniknout chuť koňaků. Zjistěte, jak připravit exkluzivní míchané nápoje
Jaký je rozdíl mezi brandy a koňakem?
Kořeny názvu brandy lze nalézt v nizozemském slově brandewijn - což v překladu znamená ohnivé nebo pálené víno. Koňak se však také vyrábí z vína, jaký je tedy mezi nimi rozdíl? Je to stejné jako u šampaňského a šumivého vína - koňak je jedním z druhů brandy, největší rozdíl není ve výrobním procesu, ale v jeho původu. Podle zákona musí pálenka s označením „Cognac“ pocházet z okolí stejnojmenného města na západě Francie. Toto území je rozděleno do šesti regionů, které jsou seřazeny podle kvality: Grande Champagne (nejvyšší kvalita), Petite Champagne, Borderies, Fins bois (kde se vyrábí nejvíce koňaku), Bons bois, Bois ordinaires (nejnižší kvalita).
Dalším pravidlem, které musí koňak splňovat, je minimálně dvouleté zrání v dubových sudech od ukončení destilační sezóny. To může začít v říjnu během kvašení prvního vína a končí 31. března. Zároveň musí být koňak vyroben z nejméně 90 % z bílého vína odrůd Ugni Blanc, Folle Blanche nebo Colombard. Dodržení těchto přísných pravidel se projeví nejen výjimečnou chutí, ale také vyšší cenou. Takže až vám příště někdo bude nabízet „pravý gruzínský koňak“, můžete ho nonšalantně upozornit, že se vám chystá nalít brandy.
Jak si nejlépe vychutnat koňak?
S ledem nebo bez? Samostatně nebo v míchaném nápoji? Maurice Hennessy - sám otec koňaku - vám ponechává volnou ruku při jeho vychutnávání a vychutnávání. Koňak je však osvěžující nápoj, proto by se měl podávat při teplotě mezi 17 a 22 °C. A pokud se rozhodnete pro kostku ledu, vložte ji do sklenice před nalitím nápoje. Ačkoli většina speciálních sklenic na koňak je široká na nízké stopce, tento nápoj si nejlépe vychutnáte z menší sklenice ve tvaru tulipánu.
Pokud pijete koňak samostatně, nejprve si k němu přivoňte, roztočte sklenici, aby se výpary výrazněji projevily, a pak si dejte malý doušek. Tímto způsobem vzrušíte své chuťové buňky. V zásadě platí, že čím je koňak starší, tím je kvalitnější, takže není na škodu znát značky. Zkratka V.S. znamená „very special“, takové koňaky zrají nejméně dva roky. V.S.O.P. znamená „very superior old pale“ a v sudu zůstává nejméně čtyři roky. Nejstarší je X.O., extra old, který zraje nejméně šest let.
Pokud však nemáte s koňakem zkušenosti, sáhněte pro začátek po typu V.S.. Není tak silný a kořeněný jako ty déle vyzrálé a lépe si ho vychutnáte. Například Meukow V.S. je skvělou volbou.
Koňak a míchané nápoje?
Mladší koňaky V.S. a V.S.O.P. se skvěle hodí i do míchaných nápojů. Vůbec se nemusíte bát: byl to právě rum a koňak, na kterých byly postaveny první koktejly. Existuje spousta receptů, některé jsou neuvěřitelně jednoduché - například koňak s kolou se jmenuje Tokyo at Night a pijí ho hlavně mladí Japonci. Tento destilát se také obvykle pije se šumivým vínem nebo šampaňským; tento nápoj se nazývá Brown Bear. Existují však i lahodnější kombinace, z nichž některé jsou dokonce v katalogu Světové barmanské organizace. Které to jsou?
Najdete tam například Brandy Alexander. Základem nápoje je koňak (3 cl), který smícháte se šlehačkou (3 cl), kakaovým likérem (3 cl) a navrch nastrouháte muškátový oříšek. Dalším oblíbeným a poměrně jednoduchým nápojem je Sidecar. V šejkru s ledem smíchejte koňak (6 cl), citronovou šťávu (0,75 cl) a Triple sec (0,75 cl). Tento nápoj se však podává bez ledu.
A co vás láká víc - míchaný nápoj, nebo samotný koňak?