Objevte rumy z ostrova Svatá Lucie - Chairman's Reserve
Zrodila se vášeň pro rum
Laurie Barnard, zesnulý předseda představenstva společnosti St Lucia Distillers, inspiroval a vytvořil v roce 1999 kultovní značku Chairman's Reserve. Jeho vize definovat a znovuobjevit kategorii rumů Svatá Lucie se nepodobala ničemu, co rum zažil předtím nebo potom. Zatímco ostatní palírny nakupovaly sloupové destilační kotle, aby zvýšily produkci, Laurie investoval do eklektických typů sudů, malých destilačních kotlů, vlastních kmenů kvasinek a cukrové třtiny. Věřil, že nejlepšího rumu se nedosáhne z jediného sudu, ale smícháním různých surovin různého stáří, úpravy, stylu a základních ingrediencí.
Laurie se narodil v roce 1945 na Svaté Lucii a v zemědělství se vydal po stopách svého otce. V 18 letech začal pracovat po boku svého otce Denise na farmě, kde řídil obchod s cukrovou třtinou a banány. Brzy poté, v roce 1969, se stal generálním ředitelem velké farmy, která se stala největší banánovou farmou na Winardových ostrovech a zaměstnávala více než 500 lidí. Současně převzal vedení lihovaru a začal v sobě pěstovat lásku k rumu a nekonečným možnostem, které skýtá.
Suroviny
Melasa
Melasa z Dominikánské republiky se dováží třikrát ročně na velké cisterně a čerpá se do nádrží v lihovaru kilometr dlouhým potrubím.
Cukrová třtina
V souladu s filozofií značky Chairman's Reserve a s důrazem na umění míchání se do některých druhů Chairman's Reserve, konkrétně do 1931 a Legacy, přidává malé procento lihu z cukrové třtiny. Tato cukrová třtina se pěstuje v sousedství lihovaru a v roce 2004 ji Laurie Barnard dovezl z Barbadosu.
Zdroj vody
Voda z řeky Roseau se shromažďuje v rybníku Beru vzdáleném jen něco málo přes kilometr od lihovaru a používá se ke kvašení a chlazení zařízení. Kvasinky milují minerály, které jsou v této měkké vodě přirozeně přítomné, což napomáhá tvorbě příznivých esterů.
Dešťová voda se sbírá ze střech zařízení. Ročně se shromáždí přibližně 3,5 milionu galonů vody, která se používá při míchání rumů. Tato voda je pro míchání ideální díky nižšímu obsahu minerálů.
Kvašení
Společnost St. Lucia Distillers používá dva různé druhy kvasinek, ale veškerý stařený rum kvasí vlastním kmenem kvasinek, který byl izolován z malého pole cukrové třtiny v lihovaru.
Kvašení trvá 36 hodin v 8 otevřených betonových kvasných nádržích. Než je rmut připraven k destilaci, je zkvašen na obsah alkoholu 7 %.
Destilace
Společnost Saint Lucia Distillers má k dispozici celou řadu kotlíkových destilačních přístrojů, které se používají při destilaci:
Vendome Still má kapacitu 1 364 litrů. Byl instalován v roce 2003, jedná se o hybridní destilační přístroj s 9 destičkami, který používá vsádkovou destilaci.
Destilační přístroj John Dore II má kapacitu 6 000 litrů a byl instalován v roce 2005.
Destilační přístroj John Dore I má kapacitu 450 litrů a byl instalován v roce 1998.
Sloupová destilační kolona Coffey, uvedená do provozu v roce 1985, má denní kapacitu 4 500 lPA. Kolony Still 2 mají rektifikační kolonu se 45 deskami.
Stárnutí
Chairman's Reserve zraje převážně v sudech po bourbonu, i když malé procento rumu 1931 zraje v sudech po portském.
Teplé tropické podnebí Svaté Lucie je ideálním prostředím pro zrání, které umožňuje maximální extrakci dřeva za minimální dobu.
Doporučejeme ochutnat jedinečné rumy Chairman's Reserve!