Botran Añejo 12 je anejo rum z Guatemaly. Zraje systémem solera a snoubí se v něm tóny sladké vanilky, karamelu a pomerančů s oříšky v závěru.
Příběh tohoto rumu začal u pěti bratrů, kteří milují rum. Podnikli jednu cestu, která jim otevřela oči, ze slunného Španělska do krásné Guatemaly. A v roce 1940 založili společnost Botran. Rum s osobitým přístupem.
Rum živý jako šťáva z cukrové třtiny a pestrý jako země, ze které pochází. Díky tomu se rum stal prvním trvale udržitelným rumem na světě.
Výrobci pěstují, fermentují a destilují třtinu na zelených polích v Retalhuleu.
Rumy pak zrají v horách Quetzaltenango v sudech z bílého dubu po bourbonu a sherry, což jsou ideální podmínky pro to, aby se projevil jedinečný dynamický systém zrání.
Nakonec rumy stáčejí do lahví v Mixco nedaleko Guatemala City, čímž vzniká rum, který je pravým guatemalským produktem.
Ve výšce 2 300 m nad mořem je život jiný. Rumy zrají v Casa Botran na vysočině Quetzaltenango při průměrné teplotě 14 °C.
Lahve jsou plněny na 0,7 l s obsahem alkoholu 40 % a jsou dodávány v dárkových kartonech.