Matusalem Gran Reserva 23 Enigma je luxusní rum, který představuje dokonalé řemeslné zpracování. Tento prémiový rum pochází z Dominikánské republiky a je výsledkem více než stoleté tradice rodiny Álvarezů. Zraje v sudech z francouzského dubu metodou Solera, což mu dodává jedinečně vyváženou a komplexní chuť.
Proces zrání a míchání je založen na metodě Solera, která byla původně vyvinuta pro výrobu sherry a brandy de Jerez a zahrnuje použití několika vrstev sudů, přičemž nejmladší rum je úplně nahoře a nejstarší úplně dole.
Po vypuštění produktu ze spodní části systému se destiláty postupně přidávají do vyšších vrstev a z nich. Použití této metody při výrobě rumu Matusalem je svým způsobem jedinečné a zajišťuje dokonalé smíchání rumů různého stáří. Výsledkem jejího použití je výjimečně jemný destilát.
Společnost Matusalem vyráběla rum na Kubě až do 60. let 20. století, kdy ji zabavil Castrův režim. V té době měla společnost Matusalem 50 % podíl na kubánském trhu s rumem. O několik desetiletí později obnovil výrobu v Dominikánské republice, která má podobné mikroklima jako Santiago de Cuba, pravnuk zakladatele Claudio Álvarez Salazar. Rum se zde vyrábí podle původních kubánských receptur.
Dnes společnost vlastní pátá generace rodiny Álvarezových a právě Matusalem Gran Reserva 23 vzdává hold rodinné tradici, v jehož vůni se objevují pražené mandle, med, muškátový oříšek, banán a ananas. Jeho suché patro pak nabízí rafinovanou kořenitou kombinaci vanilky, karamelu, melasy a dřeva.
Úžasný rum Zacapa Solera Gran Reserva pochází z Guatemaly a je směsí rumů ve stáří od 6 do 23 let. Rum se vyrábí systémem Solera, což znamená, že se míchají různě staré rumy ze sudů, v nichž dříve zrálo sherry, portské víno nebo koňak.
Na celý výrobní proces a výběr sudů dohlíží Master Distiller- Lorena Vásquez -, aby se zachytily specifické chutě a textury i dokonalá barva. Po destilaci odpočívá v sudech z amerického dubu v nadmořské výšce 2 438 metrů, kde je chladné počasí. Díky tomu se rum při zrání mnohem méně odpařuje.
Na rozdíl od většiny rumů, které používají melasu, se rum Zacapa vyrábí z prvního lisování panenské cukrové třtiny. Díky tomu je rum sladší a jemnější a v tomto okamžiku se začínají rozvíjet charakteristické vlastnosti a chuťový profil rumu.
Lahve jsou plněny na 40 % alkoholu o objemu 0,7 l. Dodávají se ve stylových černých dárkových kartonech.