Úžasný rum Zacapa Centenario 23 získal platinovou medaili a první místo podle Institutu pro testování nápojů v Chicagu s neuvěřitelnými 97 body. Pochází z Guatemaly a je směsí rumů ve stáří od 6 do 23 let. Rum se vyrábí systémem Solera, což znamená, že se míchají různě staré rumy ze sudů, ve kterých předtím zrálo sherry, portské víno nebo koňak.
Master Distiller Lorena Vásquez dohlíží na celý výrobní proces a výběr sudů, aby se zachytily specifické chutě a textury i dokonalá barva.
Na rozdíl od většiny rumů, které používají melasu, se rum Zacapa vyrábí z prvního lisování panenské cukrové třtiny. Díky tomu je rum sladší a jemnější a právě v tomto okamžiku se začínají rozvíjet charakteristické vlastnosti a chuťový profil rumu. Objem miniaturní láhve je 0,05 l.
Barva: jantarová
Vůně: aromatická, sušené ovoce, kůže, vanilka, med, koření, karamel
Chuť: hořká čokoláda, káva, vanilka, sušené ovoce, dřevo, koření
Závěr: hladký, dlouhý a příjemný