Boann Single Pot Still P.X. Cask
Boann PX Single Pot Still původně zrála v sudech po sherry Oloroso Hogsheads z Bodegas Garvey's v Jerez da la Frontera ve Španělsku. Tyto 250 litrové sudy z amerického dubu (Quercus Alba) byly vybrány ve spolupráci s Georgem Espiem (bývalým mistrem dřeva z The Macallan) a Venturou Nunezem z proslulé bednárny Vasyma v Jerezu.
Tyto sudy byly naplněny smíšeným rmutem Single Pot Still, který obsahoval sladový ječmen, nesladový ječmen, oves a žito. Všechna tato zrna pocházejí z Irska a jsou pěstována na místě. Poté lihovar získal ty nejúžasnější sudy PX. Tyto sudy PX Butts o objemu 500 litrů a více byly objeveny partnerským andaluským bednářstvím R. L. Rodriguez a pocházejí ze středomořského klimatu Malagy.
Byly v systému PX Solera vintage více než 60 let a byly extrémně husté. Některé z těchto sudů jsou vyrobeny výhradně z kaštanu, což je v Irsku velmi vzácná odrůda dřeva pro zrání whisky. Ve Skotsku mohou destilát zrát pouze v dubových sudech. Tyto vzácné historické sudy PX Solera byly následně použity k dokončení velkého Sherry Oloroso, ve kterém whisky následně zrála.
Spojením zrání v sudech po Oloroso Sherry s bohatými španělskými sudy PX Butts vzniklo něco skutečně výjimečného a dekadentního. Design etikety této expresní whisky vypovídá o dřevě a zrnitosti sudu.
Vůně whisky je dekadentní, plná rozinek a fíků, krásně podpořená melasou, sladkým karamelem a nádechem kůže. Chuť je sladká a plná koření s nádhernou směsí medového sirupu, hladké hořké čokolády, křupavé slaniny a bílého pepře. Závěr je dlouhý a bohatý, se zemitou karamelovou příchutí, která s vámi zůstane ještě dlouho po dopití. Ovocná bomba PX!
Lahve jsou stáčeny do 47 % ABV o objemu 0,7 l a dodávají se v dárkových kartonech.