Set Boann Single Pot Still Madeira Cask + P.X. Cask + Marsala Cask
Boann Single Pot Still Madeira Cask původně zrála v sudech po bourbonu, které vyrobila slavná firma Brown Forman z Kentucky a které byly vyrobeny z amerického dubu (Quercus Alba) se silným zuhelnatěním.
Tyto sudy byly naplněny směsným Single Pot Still rmutem, který obsahoval sladový ječmen, nesladový ječmen, oves a žito. Všechna tato zrna pocházejí z Irska a jsou pěstována místně.
Ve spolupráci s proslulou madeirskou lihovarem Justino's palírna získala některé z jejich nejlepších sudů Madeiry Tinta Negro (1998 a 2000), Boal (1999 ) a Sercial (1999, 2000 a 2006) z jednodruhových odrůd Madeira Colheita. K těmto sudům se dostali díky přátelství, které se vyvinulo z předchozí zvláštní spolupráce.
Vína byla fortifikována a prošla procesem canteiro, při němž víno zraje v sudech při přirozeně vysokých teplotách ve skladovací místnosti, což napodobuje zrání na moři během námořních plaveb v minulosti na portugalských galeonách ve středověku.
Tato madeirská vína byla sladká, středně sladká až suchá a nabízela hloubku a šíři terroiru sopečného ostrova Madeira. Design etikety tohoto výrazu hovoří o vodě, která je základní složkou při výrobě whisky. Je také poctou tekoucím vodám řeky Boyne a také severnímu Atlantickému oceánu obklopujícímu Madeirské ostrovy.
Živá vůně s lákavou vůní jablek a broskví, následovaná nádhernými medovými tóny a kořením z opečeného dubu, s nádechem květinových vůní, které příjemně hrají v pozadí. Chuť je sametově hladká s broskvemi a smetanou na vstupu, překrytá vanilkou, vlašskými ořechy, trpkým sušeným ovocem a jemnou mineralitou v celém chuti. Závěr je dlouhý se svěží citronovou silicí a přetrvávajícím kořením. Tropická plavba po ostrovech v Atlantiku!
Lahve o objemu 0,7 l a obsahu 47 % ABV jsou dodávány v dárkových kartonech.
Boann Single Pot Still Marsala Cask původně zrála v sudech po bourbonu od slavné firmy Brown Forman z Kentucky a jsou vyrobeny z amerického dubu (Quercus Alba) se silným zuhelnatěním. Tyto sudy byly naplněny směsným rmutem Single Pot Still, který obsahoval sladový ječmen, nesladový ječmen, oves a žito.
Všechna tato zrna pocházejí z Irska a jsou pěstována místně. Ve spolupráci se slavným domem Marsala, Cantine de Vinci, lihovar získal vybrané sudy Superiore a Fine Marsala Butts z francouzského dubu (Quercus Petraea). Sudy byly naplněny bourbonem - vyzrálým Single Pot Still, který má pravý americký dubový základ vanilky a medu, a poté byly navrstveny charakteristikami francouzského dubu - kořením a šťavnatými citrusovými tóny z vína Marsala.
Design etikety znázorňuje místní irský ječmen použitý v rmutovací směsi. Vůně whiskey evokuje jemné koření podpořené pryskyřičnou kůrou a vůní spáleného pomeranče, s tóny čerstvě posečené trávy a květinového medu. Chuť je bohatá a viskózní se sladkou marmeládou na vstupu, kterou vystřídá máta a dubové koření. Závěr je plný skořice a hřebíčku. Citrusové sicilské dobrodružství!
Lahve jsou plněny 47 % alkoholem o objemu 0,7 l a jsou dodávány v dárkových kartonech.
Boann PX Single Pot Still původně zrála v sudech po sherry Oloroso Hogsheads z Bodegas Garvey's v Jerez da la Frontera ve Španělsku. Tyto 250 litrové sudy z amerického dubu (Quercus Alba) byly vybrány ve spolupráci s Georgem Espiem (bývalým mistrem dřeva z The Macallan) a Venturou Nunezem z proslulé bednárny Vasyma v Jerezu.
Tyto sudy byly naplněny smíšeným rmutem Single Pot Still, který obsahoval sladový ječmen, nesladový ječmen, oves a žito. Všechna tato zrna pocházejí z Irska a jsou pěstována na místě. Poté lihovar získal ty nejúžasnější sudy PX. Tyto sudy PX Butts o objemu 500 litrů a více byly objeveny partnerským andaluským bednářstvím R. L. Rodriguez a pocházejí ze středomořského klimatu Malagy.
Byly v systému PX Solera vintage více než 60 let a byly extrémně husté. Některé z těchto sudů jsou vyrobeny výhradně z kaštanu, což je v Irsku velmi vzácná odrůda dřeva pro zrání whisky. Ve Skotsku mohou destilát zrát pouze v dubových sudech. Tyto vzácné historické sudy PX Solera byly následně použity k dokončení velkého Sherry Oloroso, ve kterém whisky následně zrála.
Spojením zrání v sudech po Oloroso Sherry s bohatými španělskými sudy PX Butts vzniklo něco skutečně výjimečného a dekadentního. Design etikety této expresní whisky vypovídá o dřevě a zrnitosti sudu.
Vůně whisky je dekadentní, plná rozinek a fíků, krásně podpořená melasou, sladkým karamelem a nádechem kůže. Chuť je sladká a plná koření s nádhernou směsí medového sirupu, hladké hořké čokolády, křupavé slaniny a bílého pepře. Závěr je dlouhý a bohatý, se zemitou karamelovou příchutí, která s vámi zůstane ještě dlouho po dopití. Ovocná bomba PX!
Lahve jsou stáčeny do 47 % ABV o objemu 0,7 l a dodávají se v dárkových kartonech.